Vicepreşedintele SUA se va consulta cu Polonia în privinţa avioanelor de luptă pentru Ucraina

Vicepreşedintele american Kamala Harris va discuta problema spinoasă a livrării de avioane de luptă din epoca sovietică în Ucraina atunci când va vizita Polonia în această săptămână, au declarat înalţi oficiali ai administraţiei, conform CNN.

1519 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele SUA se va consulta cu Polonia în privinţa avioanelor de luptă pentru Ucraina

Vicepreşedintele SUA se va consulta cu Polonia în privinţa avioanelor de luptă pentru Ucraina

Vizita lui Harris a fost complicată atunci când Polonia a emis o declaraţie surpriză în care spunea că va preda avioanele sale de luptă MiG Statelor Unite în loc să le dea direct Ucrainei, o idee care a fost respinsă categoric de Washington.

"Sunt multe idei pe masă. După cum aţi văzut din declaraţia Pentagonului, am apreciat că propunerea nu este una sustenabilă, dar vrem şi cu siguranţă încurajăm toţi aliaţii să aducă idei. Şi pentru ca să rămânem într-o coordonare foarte strânsă pe toată linia", a declarat un înalt oficial al administraţiei.

Oficialul a declarat că Harris va discuta cu liderii polonezi - inclusiv cu preşedintele şi premierul - pe această temă atunci când se va întâlni cu aceştia joi la Varşovia.

"Suntem în dialog cu polonezii de ceva timp cu privire la modul cel mai bun de a oferi asistenţă de securitate Ucrainei. Şi dialogul va continua în mod absolut până la şi ca parte a călătoriei vicepreşedintelui", a declarat oficialul. "Aceasta este o prioritate cheie pentru noi şi pentru toţi aliaţii noştri din NATO. Şi, prin urmare, ne aşteptăm să continuăm să discutăm despre cum să atingem acest obiectiv cu adevărat important. O serie de persoane au avut o varietate de idei şi credem că toate merită discutate şi asta vom continua să facem."

Harris călătoreşte în Polonia şi România într-un moment critic pentru Europa şi pentru administraţia Biden.

"Ultimele două luni au fost foarte concentrate pe ceea ce a devenit în mod tragic o problemă definitorie pentru întreaga administraţie", a declarat un al doilea oficial de rang înalt.

La Varşovia, Harris se va întâlni, de asemenea, cu refugiaţi care au fugit de violenţele din Ucraina, precum şi cu diplomaţi americani care s-au mutat în Polonia de la Ambasada SUA din Kiev, care a fost închisă.

De asemenea, ea se va întâlni cu premierul canadian Justin Trudeau, care se află în vizită în acelaşi timp, şi va vorbi vineri cu trupele americane şi poloneze.

SUA au adus aproape 5.000 de soldaţi suplimentari în Polonia, pe fondul agresiunii Rusiei.

Din Polonia, Harris se va deplasa în România, unde se va întâlni cu preşedintele ţării şi cu personalul ambasadei SUA.

Oficialii au declarat că Harris va sosi în Europa cu un mesaj în trei părţi: că SUA este alături de aliaţii săi din NATO, că va continua să susţină poporul ucrainean şi că Putin a făcut o greşeală care va duce la o "înfrângere răsunătoare" pentru Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici