Victorie asigurată a taberei "da" în referendumul din Egipt, un plebiscit pentru comandantul armatei

Victoria taberei "da" în referendumul constituţional din Egipt era sigură miercuri, însă puterea spera la o prezenţă de peste 50% pentru legitimarea unei candidaturi la prezidenţiale a comandantului armatei, care l-a destituit pe fostul preşedinte islamist.

544 afișări
Imaginea articolului Victorie asigurată a taberei "da" în referendumul din Egipt, un plebiscit pentru comandantul armatei

Victorie asigurată a taberei "da" în referendumul din Egipt, un plebiscit pentru comandantul armatei

Acest referendum pare să fie un plebiscit pentru generalul Adbel Fattah el-Sisi, noul şi foarte popularul cel mai puternic om din ţară. Guvernul, condus de facto de către militari, nu a ascuns că o participare puternică ar legitima destituirea lui Mohamed Morsi, în iulie, calificată drept "lovitură de stat" de către adversari.

Generalul al-Sisi, comandantul suprem al armatei, vicepremier şi ministru al Apărării, nu şi-a ascuns intenţiile. Cu trei zile înaintea referendumului privind adoptarea noii Constituţii, abia diferită de cea dinainte, el a promis că va candida la preşedinţie, în alegerile prevăzute în acest an, "dacă poporul (i-)o cere", îndemnând la un vot masiv în favoarea legii fundamentale.

"Sperăm la o participare de peste 50%", a declarat miercuri seara pentru AFP Hani Salah, un purtător de cuvânt al Guvernului, la finalul celor două zile de scrutin. Potrivit autorităţilor, rezultatele oficiale finale urmează să fie anunţate "în decurs de 72 de ore".

Potrivit primelor estimări, anunţate miercuri seara de presa de stat, cel puţin 50% dintre alegători au aprobat noua Constituţie. Nivelul participării nu era cunoscut încă.

Într-un comunicat publicat după închiderea secţiilor de votare, un purtător de cuvânt al armatei a mulţumit "mulţimii" alegătorilor că a participat la ceea ce a numit "bătălia istorică a referendumului".

Victoria taberei "da" nu provoacă vreo urmă de îndoială, în contextul în care vasta majoritate a egiptenilor s-a raliat în ultimele şase luni - la semnalul cvasiunanim al presei - în spatele puterii care l-a destituit şi arestat pe Morsi, primul preşedinte ales democratic în Egipt, şi care a reprimat în sânge orice manifestaţie a susţinătorilor islamişti ai acestuia.

La cozi, aşteptând să intre în secţii de votare din Cairo, marţi şi miercuri, aproape toţi alegătorii intervievaţi de AFP îşi exprimau în mod ferm intenţia de a vota "pentru generalul el-Sisi" şi "împotriva (mişcării islamiste) Fraţii Musulmani", considerată "teroristă", după ce a câştigat toate alegerile organizate de la îndepărtarea lui Hosni Mubarak de la putere în 2011.

- Peste 350 de arestări

În cele două zile de scrutin, peste 350 de persoane au fost arestate pentru tulburarea operaţiunilor de votare, potrivit Ministerului de Interne. Marţi, nouă persoane au fost ucise în cursul unor manifestaţii pro-Morsi, iar o bombă a explodat la Cairo, înaintea deschiderii secţiilor de votare.

Din noua Constituţie au fost îndepărtate clauze care deschideau calea unei islamizări a legii şi care au provocat tensiuni în mandatul lui Morsi, însă puterile instituţionale au fost modificate nesemnificativ, influenţa armatei în viaţa politică fiind consolidată încă un pic.

Constituţia elaborată în timpul puterii mişcării Fraţilor Musulmani, în 2012, a obţinut 64% din voturi, însă doar 33% dintre alegători s-au prezentat la urne. În opinia unor experţi, actuala putere s-ar mulţumi chiar şi cu un nivel de participare cu puţin mai mare, pentru a-şi clama victoria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici