Viena, iritată după criticile americane dezvăluite de WikiLeaks

Ministerul austriac al Apărării a reacţionat duminică cu iritare faţă de telegramele dezvăluite de site-ul WikiLeaks, în care diplomaţii se declară în general "frustraţi" de o "lipsă de interes" a Guvernului austriac faţă de politica externă.

25 afișări
Imaginea articolului Viena, iritată după criticile americane dezvăluite de WikiLeaks

Viena, iritată după criticile americane dezvăluite de WikiLeaks

Ministrul Apărării, Norbert Darabos (social-democrat, SPOe) este "foarte surprins" de criticile americane, care "nu reflectă o mare înţelegere a politicii", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

"Aşteptăm o punere la punct a ambasadorului american", a adăugat el.

Potrivit revistei germane Der Spiegel, care a difuzat fragmente din cele aproximativ 1.700 de telegrame, pe care le are în posesie, privind Austria, Darabos este descris ca absolut "deloc interesat de politica externă şi de politica de securitate internaţională".

Cancelarul Werner Faymann (SPOe) nu este nici el tratat mai bine. "A devenit clar că Faymann nu are niciun interes personal în ceea ce priveşte politica externă", scriu diplomaţii americani. La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Michael Spindelegger (conservator, OeVP), se concentrează, înainte de orice, asupra promovării economiei austriece în străinătate, mai apreciază aceştia.

Diplomaţii se declară "extrem de dezamăgiţi", chiar "îngrijoraţi", cu privire la interlocutorii lor austrieci. Ei vorbesc despre "o prăpastie între imaginea pe care Austria o are despre rolul său în lume şi importanţa sa reală, care este din ce în ce mai modestă".

Telegramele relevă mai multe subiecte conflictuale între cele două ţări, cum ar fi refuzul Vienei, contrar altor 13 membri ai Uniunii Europene (UE), de a găzdui un deţinut de la Guantanamo sau relaţiile întreţinute de întreprinderi austriece (ca gigantul petrolier OMV sau banca Raiffeisenbank) cu Iranul sau Coreea de Nord, în ultimii ani.

Un purtător de cuvânt al Cancelariei, citat de agenţia APA, a vrut să minimizeze importanţa acestor telegrame, care reflectă doar "opinii ale unor diplomaţi".

"Un stat neutru ca Austria ia hotărâri în mod suveran şi nu se schimbă în funcţie de interesele unei părţi sau alteia", a declarat el.

În opinia deputatului ecologist Peter Pilz, specializat în dosare de securitate, documentele respective sunt "o ruşine", pentru că ele confirmă faptul că în această ţară "este important mai ales să faci afaceri" prin politica externă. El reproşează Guvernului o lipsă "de distanţă necesară" faţă de lideri politici ca preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, şi premierul rus, Vladimir Putin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici