Viktor Ianukovici şi Iulia Timoşenko, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina

Liderul opoziţiei proruse din Ucraina, Viktor Ianukovici, şi principalul său contracandidat, premierul Iulia Timoşenko, au intrat duminică în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, ce va fi organizat la 7 februarie, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

53 afișări
Imaginea articolului Viktor Ianukovici şi Iulia Timoşenko, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina

Viktor Ianukovici şi Iulia Timoşenko, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina (Montaj foto)

Ianukovici a obţinut 32 la sută din voturi, iar Timoşenko 27 la sută, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit sondajului realizat de Fundaţia Iniţiative democratice.

Un al doilea sondaj, realizat de Gfk-Ukraine, îl creditează pe Ianukovici cu 35 la sută şi pe Timoşenko cu 26 la sută din voturi.

Această diferenţă între cei doi mari favoriţi este mai degrabă modestă şi anunţă o luptă încrâncenată pentru victorie în al doilea tur de scrutin, niciunul dintre ei nefiind sigur de victorie.

Pe locul al treilea s-a clasat fostul bancher Serghei Tighipko, cu 13 la sută din voturi, potrivit celor două sondaje.

Preşedintele în exerciţiu, Viktor Iuşcenko, eroul "revoluţiei portocalii" de la sfârşitul lui 2004, devenit între timp foarte nepopular, s-a clasat pe locul al cincilea, cu doar 6 la sută din voturi.

El a fost uşor devansat de fostul preşedinte al Parlamentului Arsenii Iaţeniuk, care a obţinut între 7 şi 8 la sută din voturi, potrivit celor două sondaje.

Un prooccidental fervent şi un susţinător al integrării ţării sale în NATO, Iuşcenko şi-a dezamăgit profund cetăţenii, neputând să eradicheze corupţia şi criza economică ce a afectat ţara, pe fondul problemelor politice permanente şi a unor tensiuni aprinse cu Moscova.

"Ucrainenii au votat împotriva haosului politic care a dominat ţara în ultimii cinci ani. Ei au votat împotriva lui Iuşcenko şi a tuturor iniţiativelor sale", a comentat Katerina Kiricenko, directoarea Institutului de strategii anticriză din Kiev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici