Viktor Ianukovici susţine că respectă alegerea poporului ucrainean

Preşedintele ucrainean demis Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în februarie, a declarat luni că "respectă" opţiunea poporului după alegerea lui Petro Poroşenko la conducerea ţării.

284 afișări
Imaginea articolului Viktor Ianukovici susţine că respectă alegerea poporului ucrainean

Viktor Ianukovici (Imagini: Stefan Micsik / Mediafax Foto)

"Independent de regiune sau participare, indiferent de opţiune, respect această alegere, făcută în cel mai dificil moment pentru patria noastră", a afirmat Ianukovici într-o declaraţie publicată la Rostov-pe-Don (sudul Rusiei) şi citată de agenţiile ruse.

"Vreau totuşi să subliniez că pentru legitimitatea alegerilor şi legitimitatea preşedintelui însuşi, participare sud-estului la ţara noastră este necesară", a adăugat el, apreciind că "numeroşi alegători din aceste regiuni au fost ofensaţi şi umiliţi de actele puterii ilegitime".

Potrivit lui Ianukovici, "prima" misiune a puterii după alegerea lui Poroşenko este să "pună capăt băii de sânge" şi să "retragă trupele" din estul separatist al Ucrainei.

Contestat timp de mai multe luni la Kiev, Viktor Ianukovici a părăsit ţara, considerându-se ameninţat, după moartea a zeci de manifestanţi la Kiev la 20 februarie, în confruntări cu poliţia urmate de semnarea unui acord de partajare a puterii cu opoziţia.

El a fost destituit apoi de Parlament la 22 februarie, interimatul fiind asigurat de atunci de preşedintele Adunării, Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timoşenko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici