Viktor Orban promite învăţământ gratuit studenţilor

Premierul conservator ungar Viktor Orban a promis educaţie superioară gratuită, în urma unei întâlniri cu câţiva studenţi într-un bar de lux din Budapesta, după o săptămână de manifestaţii împotriva reformării sistemului.

168 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban promite învăţământ gratuit studenţilor

Viktor Orban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sistemul de admitere la universitate va fi revizuit radical, cei care obţin un număr minimum de puncte la concurs vor fi admişi gratuit, în cazul în care decid să lucreze în Ungaria după absolvire", a anunţat Orban în noaptea de sâmbătă într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Însă organizaţiile studenţeşti, care nu au fost invitate la întâlnire cu premierul, au calificat iniţiativa şefului de Guvern drept o "acţiune de PR" (relaţii publice).

"Viktor Orban a auzit, în cele din urmă, vocea manifestaţiilor din ţară, dar ne pare rău să constatăm că, la fel ca şi Rozsa Hoffmann (secretarul de stat însărcinat cu Educaţia), el nu înţelege ce vor studenţii", a declarat una dintre cele mai mari organizaţii studenţeşti, Reţeaua Studenţilor (HH), care a organizat mai multe forumuri şi manifestaţii în timpul săptămânii, inclusiv una majoră miercuri, la care Orban a fost invitat.

"În loc să accepte invitaţia mai multor mii de studenţi, miercuri, pentru a oferi explicaţii, el s-a întâlnit cu nişte tineri necunoscuţi, înconjurat de gărzi de corp, şi a dat apoi o declaraţie confuză pe Facebook. Îi amintim premierului că nicio acţiune de PR nu poate înlocui consultarea deschisă cu părţile vizate. Vom accepta transformări adoptate doar în urma unor astfel de consultări", a adăugat HH într-un comunicat.

"Noi nu am manifestat împotriva scăderii dramatice a numărului de locuri bugetate pentru a înlocui sistemul din prezent cu alt sistem şi mai confuz, mai imprevizibil", se arată în comunicat.

Cealaltă organizaţie majoră, Autoritatea Locală a Studenţilor din Universităţi (HOOK), subliniază că Guvernul ungar a propus soluţii doar pentru una din cele cinci cereri ale sale.

"Mesajul video al premierului nu abordează decât una dintre cererile noastre", a anunţat HOOK într-un comunicat.

Între cererile acestora se află restaurarea autonomiei universităţilor, renuntarea la tăieri bugetare, eliminarea contractelor cu studenţii (obligaţi să rămână în Ungaria după studii) şi participarea lor la reformarea sistemului educaţiei superioare.

Organizaţiile studenţeşti aşteaptă cu interes următoarea lor întâlnire cu Guvernul, prevăzută marţi, 18 decembrie. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici