Violenţe la Atena în timpul unei manifestaţii în memoria unui adolescent ucis de un poliţist - FOTO

Ciocniri au izbucnit sâmbătă seara între poliţie şi manifestanţi adunaţi în centrul Atenei în memoria unui adolescent ucis de un poliţist în 2008 şi în semn de solidaritate cu un deţinut aflat în greva foamei de aproape o lună.

154 afișări
Imaginea articolului Violenţe la Atena în timpul unei manifestaţii în memoria unui adolescent ucis de un poliţist - FOTO

Violenţe la Atena în timpul unei manifestaţii în memoria unui adolescent ucis de un poliţist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai multe staţii de autobuz au fost distruse şi vitrinile unor magazine sparte în cursul defilării de către manifestanţi, care au devenit tot mai violenţi odată cu apropierea de Piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului. Pe străzi adiacente, grupuri de manifestanţi aruncau cu pietre şi cocteiluri Molotov, iar poliţia a intervenit făcând uz de gaze lacrimogene.

Coloana - de cinci mii de persoane potrivit poliţiei, de zece mii potrivit organizatorilor - s-a divizat ulterior în mai multe grupuri, unul dintre acestea luând direcţia cartierului Exarchia, un cartier contestatar din capitală afectat de violenţe în cursul serii.

Mai multe coşuri de gunoi stradale au fost arse, piese de mobilier urban distruse, în timp ce un incendiu de origine nedeterminată a izbucnit într-un apartament din acest cartier, fără a fi anunţată vreo victimă.

Forţe antirevoltă împiedică accesul într-un perimetru de 200 de metri stabilit în jurul Şcolii Politehnice, în acelaşi cartier, ocupate de militanţi radicali de mai multe zile, potrivit unui jurnalist al AFP.

Ciocniri aveau loc în acelaş timp la Salonic (nord), al doilea oraş din Grecia, unde 6.000 de manifestanţi au defilat în cursul după-amiezii.

Forţele de ordine au fost puse în alertă pentru sâmbătă, ziua de comemorare a morţii lui Alexis Grigoropoulos, ucis la vârsta de 15 ani în cartierul Exarchia, pe 6 decembrie 2008, o dramă care a generat timp de o lună tulburări urbane inedite în Grecia.

Tensiunea a sporit în acest an în urma mobilizării în sprijinul lui Nikos Romanos, în vârstă de 21 de ani, un deţinut anarhist condamnat pentru jaf şi aflat în greva foamei de 27 de zile pentru a-şi revendica dreptul de a studia în afara închisorii. Nikos Romanos era prieten cu Alexis Grigoropoulos.

O primă manifestaţie a avut loc sâmbătă după-amiază la Atena, unde 4.000 de persoane au manifestat în linişte fluturând banderole pe care scria "flacăra din decembrie nu a fost stinsă", "lupta împotriva politicii antisociale şi represiunii" sau "victorie pentru lupta lui Nikos Romanos".

Incidentele au fost constatate şi la Patras (vest).

Mai multe manifestaţii în sprijinul deţinutului au avut loc deja în cursul acestei săptămâni în Grecia, în special la Atena, unde clădiri au fost ocupate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici