Violurile le obligă pe numeroase siriene să fugă din ţară

Violul este unul dintre principalele motive care le obligă pe femeile şi tinerele siriene să fugă din ţară, afectată de un conflict sângeros de aproximativ 22 de luni, potrivit organizaţiei International Rescue Committee (IRC).

304 afișări
Imaginea articolului Violurile le obligă pe numeroase siriene să fugă din ţară

Violurile le obligă pe numeroase siriene să fugă din ţară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Violul este un "fenomen important şi îngrijorător al războiului civil din Siria", apreciază IRC, ONG (organizaţie non-guvernamentală) cu sediul în Statele Unite, într-un raport publicat luni şi intitulat "Siria: o criză regională".

"În cursul a trei luni de anchete, realizate de către IRC în Liban şi Iordania, sirienii au citat violul ca motivul principal al fugii din ţară împreună cu familia", a anunţat ONG-ul în raport, îndemnând să se acţioneze de urgenţă.

"Multe femei şi fete au povestit că au fost atacate în public sau în propriile case de către bărbaţi înarmaţi, în general. Violurile, uneori colective, au fost comise sub ochii membrilor familiei", potrivit IRC.

Unele persoane intervievate de IRC au mai anunţat că în anumite cazuri, victimele sunt răpite, torturate şi ucise.

Victimele care supravieţuiesc acestor atacuri nu prea vorbesc, potrivit IRC, din cauza "normelor sociale sau dezonoarei pe care o reprezintă violul pentru (victime) şi familia lor", precizează IRC.

Numeroase victime intervievate de IRC au mai precizat că se tem de represalii din partea celor care le atacă, se tem că ar putea fi ucise de către membri din familia lor pentru a răzbuna insulta sau că vor fi obligate să se căsătorească de tinere "pentru a-şi proteja onoarea", potrivit comunicatului.

Însă femeile care fug sunt private de supraveghere medicală şi suport psihologic şi trebuie să facă faţă unor "condiţii periculoase de viaţă în tabere şi unui nivel ridicat de violenţă domestică".

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHRC) a anunţat vineri că numărul refugiaţilor sirieni înregistraţi în ţările vecine şi în Africa de Nord a crescut la peste 100.000, în perioada 11 decembrie 2011-11 ianuarie 2012, şi a depăşit numărul de 600.000.

ONU estimează că numărul refugiaţilor va atinge 1,1 milioane până în iunie, dacă războiul civil va continua în Siria. Chiar şi în Siria, peste două milioane de civili au fost mutaţi.

IRC a îndemnat la "o creştere urgenţă a (ajutorului) comunităţii internaţionale" în faţa "unui enorm dezastru umanitar", care "cu siguranţă va dura foarte mult timp".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici