Vizita lui Obama în Kenya: Armata americană a efectuat raiduri aeriene secrete împotriva grupării teroriste al-Shabaab

Armata americană a efectuat mai multe raiduri aeriene secrete în Somalia, împotriva grupării teroriste al-Shabaab, afiliată al-Qaida, înaintea vizitei pe care preşedintele Barack Obama o va efectua începând de vineri în Kenya, ţara natală a tatălui său, relatează CNN.

329 afișări
Imaginea articolului Vizita lui Obama în Kenya: Armata americană a efectuat raiduri aeriene secrete împotriva grupării teroriste al-Shabaab

Vizita lui Obama în Kenya: Armata americană a efectuat raiduri aeriene secrete în Somalia

Militanţii al-Shabaab din estul Africii reprezintă un potenţial risc de securitate pentru vizita preşedintelui american în Kenya.

Armata americană a efectuat în ultima săptămână aproximativ şase raiduri aeriene secrete în Somalia, împotriva grupării afiliate al-Qaida, deoarece serviciile de informaţii au indicat că un atac împotriva trupelor kenyene din zonă era iminent, potrivit unor oficiali militari citaţi de CNN.

"Acest lucru trimite un mesaj clar (grupării) al-Shabaab să nu încerce ceva împotriva preşedintelui", a apreciat Seth Jones, analist în cadrul Rand Corporation.

Oficialii americani nu cred că al-Shabaab se poate apropia de Obama, dar Jones consideră că gruparea ar putea căuta să atace ţinte mai vulnerabile, pentru a le arăta kenyenilor că autorităţile nu le pot asigura securitatea şi pentru a distrage atenţia de la vizita preşedintelui american.

"Cel mai probabil nu ar fi un atac împotriva unui oficial guvernamental american ca preşedintele, ci un atac care să fie comis în timp ce preşedintele se află acolo", a afirmat analistul. "Măsurile de securitate pentru preşedinte vor fi semnificative, iar acest lucru înseamnă că al-Shabaah (...) va căuta o ţină uşoară", precum centre comerciale sau şcoli, a adăugat el.

Potrivit unor oficiali, în ultimele zile membrii grupării teroriste din Somalia au discutat tot mai mult pe Internet despre vizita lui Obama în Kenya. "Ştiu toţi că vine", a declarat un oficial.

În plus, un buletin de zbor kenyan care prezenta detalii despre vizita preşedintelui american, inclusiv momentele în care spaţiul aerian va fi închis pentru aterizarea şi decolarea Air Force One, a fost dat publicităţii.

Astfel de detalii sunt ţinute secrete de obicei, din motive de siguranţă, dar oficialii americani au precizat că nu există informaţii publice despre vizita preşedintelui care să îl pună în pericol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici