Vladimir Putin le cere separatiştilor ucraineni să amâne referendumul privind "declaraţia de independenţă" a republicii autoproclamate Doneţk

Preşedintele rus, Vladimir Putin, le-a cerut miercuri separatiştilor ucraineni să amâne referendumul programat pentru 11 mai privind "declaraţia de independenţă" a republicii autoproclamate Doneţk.

2962 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin le cere separatiştilor ucraineni să amâne referendumul privind "declaraţia de independenţă" a republicii autoproclamate Doneţk

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Le cerem reprezentanţilor din sud-estul Ucrainei să amâne referendumul prevăzut pentru 11 mai, pentru a crea condiţiile necesare dialogului", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la încheierea întrevederii sale cu preşedintele OSCE, Didier Burkhalter.

Rebelii proruşi au anunţat organizarea, la 11 mai, a unui referendum privind "declararea independenţei" republicii autoproclamate Doneţk, oraş situat în bazinul minier din est, în apropierea frontierei cu Rusia.

"Considerăm că dialogul direct între autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii din sud-estul Ucrainei reprezintă un element-cheie într-un compromis", a afirmat preşedintele rus.

Discuţiile dintre Putin şi preşedintele OSCE au permis să se arate că "abordările lor cu privire la modalitatea de rezolvare a crizei sunt în mare parte aceleaşi", a asigurat preşedintele rus.

Un referendum privind "declaraţia de independenţă" a regiunii Doneţk, în estul Ucrainei, va avea loc pe 11 mai, a declarat pe 26 aprilie Denis Puşilin, liderul "republicii populare" autoproclamate de la Doneţk.

"În urma acestui vot", a continuat el - fără să se îndoiască de rezultatul scrutinului, considerat ilegal de către Kiev şi comunitatea internaţională -, "vor avea loc alegeri libere cu scopul de stabili cine va conduce această republică populară".

"După aceea, republica noastră populară de la Doneţk va începe să funcţioneze", a spus liderul separatist. "Încă mai studiem care va fi cea mai bună formulă pentru asocierea noastră cu restul Ucrainei, fie că va fi vorba despre o federaţie, o confederaţie sau independenţa".

"Acest referendum este inevitabil şi avem toţi banii necesarii pentru organizarea lui", a spus el, fără să precizeze de unde provine finanţarea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici