Voronin trebuie să-şi prezinte demisia în faţa Parlamentului R.Moldova, susţin liderii AIE

Vladimir Voronin trebuie să-şi prezinte demisia din funcţia de şef al statului în faţa Parlamentului R.Moldova, nu în faţa Partidului Comuniştilor, aşa cum a făcut acesta, au declarat liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), citaţi de site-ul Unimedia.md.

18 afișări
Imaginea articolului Voronin trebuie să-şi prezinte demisia în faţa Parlamentului R.Moldova, susţin liderii AIE

Voronin trebuie să-şi prezinte demisia în faţa Parlamentului R.Moldova, susţin liderii AIE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vlad Filat, preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a declarat că "demisia nu se anunţă astfel" şi că trebuie să fie "înaintată o cerere în scris Parlamentului", iar "instituţia legislativă să ia act de acest document".

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, susţine că declaraţia făcută de Vladimir Voronin nu a fost una publică: "Dacă se pretinde a fi preşedinte, Voronin trebuie să iasă public să facă acest anunţ şi nu alţii să o facă în locul lui".

Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, declară că "va trebui să vedem dacă această decizie este una finală", deoarece acest anunţ ar putea, "în actuala situaţie politică, să urmărească şi interese practice". "Important (este) ca decizia să fie una oficială şi să fie facută publică în faţa Parlamentului sau în scris", a adăugat Lupu.

Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte al Alianţei Moldova Noastră, susţine că "Voronin şi-a anunţat demisia într-un cerc închis (în faţa membrilor Partidului Comuniştilor - n.red.)". "De aici şi până la fapte mai durează. Voronin se va afla ilegal în funcţie, începând cu 14 septembrie. Astfel, ar fi normal să-şi anunţe oficial demisia", a precizat Untilă.

Deputatul PCRM Vladimir Ţurcan consideră că nu este vorba despre demisia şefului statului. "Dar luând în considerare că Parlamentul este epicentrul luptei politice, preşedintele ţării a lăsat să se înţeleagă că va decide să ocupe funcţia de deputat în Parlament. Acest lucru se va întâmpla timp de 30 de zile de la data validării alegerilor. Curtea Constituţionala a validat scrutinul din 29 iulie la 14 august. Ne putem aştepta ca Vladimir Voronin să renunţe la mandatul de preşedinte al ţării în favoarea celui de deputat, din cauza incompatibilităţii celor două funcţii. Deci, acest lucru ar putea interveni la data de 14 septembrie", a apreciat Ţurcan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici