"Vreau să devin preşedinte", anunţă opozantul rus Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai carismatici lideri ai opoziţiei ruse, a anunţat că intenţionează să devină preşedinte, în contextul în care va fi judecat, în curând, într-un proces pentru deturnare de fonduri, riscând până la zece ani de închisoare.

131 afișări
Imaginea articolului "Vreau să devin preşedinte", anunţă opozantul rus Aleksei Navalnîi

"Vreau să devin preşedinte", anunţă opozantul rus Aleksei Navalnîi (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Vreau să devin preşedinte", a declarat avocatul şi bloggerul într-un interviu, miercuri seara, pentru postul de televiziune Dojd, apropiată opoziţiei.

"Vreau să schimb viaţa în ţară, vreau să schimb sistemul de guvernare a ţării, vreau să acţionez astfel încât cele 140 de milioane de persoane care trăiesc în această ţară şi care au petrol şi gaze ce ies din pământ, să nu mai trăiască în mizerie şi în cea mai neagră sărăcie, ci să trăiască într-o ţară normală, ca în Europa", a subliniat el.

Un tribunal rus a anunţat miercuri că opozantul, unul dintre cei mai duri critici ai lui Vladimir Putin, va fi judecat începând din 17 aprilie pentru deturnare de fonduri în cazul Kirovles, numele unei firme de prelucrarea lemnului cu sediul la Kirov, la aproximativ 900 de kilometri est de Moscova.

El este anchetat pentru că ar fi participat la încheierea unui acord cu o firmă privată, soldat cu o pierdere de 10.000 de metri cubi de lemn, estimată la valoarea de peste 16 milioane de ruble (aproximativ 400.000 de euro), pentru regiunea Kirov, în perioada 2009-2010.

Opozantul neagă faptele care îi sunt reproşate şi a denunţat în mai multe rânduri un caz "construit" piesă cu piesă.

"Nu am nicio îndoială că verdictul va fi «vinovat»", a subliniat el în acest interviu.

"Chiar şi printr-o pedeapsă cu suspendare, ei rezolvă mai multe probleme. În primul rând mă vor priva de posibilitatea de a candida în alegeri", a apreciat Navalnîi.

Un bun orator, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 36 de ani, este unul dintre principalii lideri ai mişcării de contestare fără precedent apărute la sfârşitul lui 2011 cu scopul de a denunţa fraude la alegerile legislative câştigate de partidul lui Putin, Rusia Unită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici