Washington Post: Rusia a recrutat online agenţi pentru atacarea convoaielor de armament în Polonia

Serviciile secrete ruse au recrutat agenţi pentru operaţiuni de sabotare a transporturilor de armament occidental care tranzitează Polonia spre Ucraina, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post.

36014 afișări
Imaginea articolului Washington Post: Rusia a recrutat online agenţi pentru atacarea convoaielor de armament în Polonia

Washington Post: Rusia a recrutat online agenţi pentru atacarea convoaielor de armament în Polonia

Anunţurile pentru presupuse distribuiri de pliante au apărut online la începutul anului 2023, iar aplicanţii au aflat ulterior că trebuiau să participe la o campanie de propagandă în favoarea Rusiei. Însă, la câteva săptămâni de la începerea activităţilor, persoanele angajate au primit sarcini precum instalarea de camere de luat vederi în porturi din Polonia, montarea de dispozitive de localizare pe nave-cargo şi chiar deraierea trenurilor care transportau armament spre Ucraina.

Autorităţile poloneze cred că angajatorul misterios era Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU) şi că operaţiunea dejucată a fost cea mai gravă ameninţare rusă pe teritoriul NATO de când Moscova a lansat invazia militară în Ucraina, în februarie 2022.

Obiectivul Rusiei era perturbarea unui coridor din Polonia prin care sunt furnizate de Occident 80% din armele destinate Ucrainei, afirmă oficiali polonezi şi occidentali.

Autorităţile poloneze au dejucat complotul rus, care se baza în principal pe recrutarea unor amatori din Polonia, în special prin campanii online accesate de refugiaţi ucraineni.

Ministerul rus de Externe nu a făcut niciun comentariu pe acest subiect.

În ultimele luni, Polonia a suplimentat forţele militare la frontiera cu Belarus, de teama riscurilor generate de Grupul paramilitar rus Wagner.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici