Washingtonul, "dezamăgit" de refuzul Moscovei de a acorda viză unui jurnalist american

Statele Unite s-au declarat marţi "dezamăgite" de decizia autorităţilor ruse de a nu acorda din nou viză jurnalistului american David Satter, căruia i s-a interzis, în plus, să intre pe teritoriul Rusiei timp de cinci ani.

160 afișări
Imaginea articolului Washingtonul, "dezamăgit" de refuzul Moscovei de a acorda viză unui jurnalist american

Washingtonul, "dezamăgit" de refuzul Moscovei de a acorda viză unui jurnalist american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ambasada Statelor Unite la Moscova a înştiinţat autorităţile ruse despre îngrijorările noastre cu privire la acest caz şi, în general, în ce priveşte tratamentul rezervat jurnaliştilor şi instituţiilor de presă", a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Marie Harf.

"Aşa cum am mai spus în repetate rânduri, împiedicarea circulaţiei libere a informaţiei subminează bazele unui mediu deschis (...) care susţine inovaţia şi dinamismul", a adăugat ea, precizând că Washingtonul va urmări evoluţia acestei situaţii.

David Satter, în vârstă de 66 de ani, lucra în Rusia începând din 2013, la postul de radio Europa Liberă. Fost corespondent al publicaţiilro The Wall Street Journal şi The Financial Times, el este autorul a trei cărţi despre Rusia şi fosta Uniune Sovietică.

Jurnalistul este acuzat de "încălcări flagrante ale legii ruse privind migraţia", a anunţat marţi într-un comunicat Ministerul rus de Externe, reacţionând faţă de declaraţii ale americanului care a declarat anterior, la Londra, că aflânduse-în Ucraina, unde a venit din Rusia, nu a putut să obţină viză pentru a se întoarce la Moscova.

Potrivit Ministerului rus de Externe, "acest cetăţean american s-a aflat de facto ilegal pe teritoriul Rusiei, în perioada 22-26 noiembrie".

"În cursul unei audieri la tribunalui Taganski din Moscova, pe 29 noiembrie, David Satter a fost găsit vinovat de o infracţiune administrativă. El şi-a recunoscut vinovăţia. Tribunalul l-a condamnat la o amendă şi la expulzare din Rusia", a anunţat ministerul rus, potrivit căruia este vorba de "unul din cele 500.000 de cazuri ale cetăţenilor străini cărora li s-a interzis accesul în Rusia" pentru acest tip de infracţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici