WikiLeaks: Fostul premier australian Kevin Rudd îi considera pe liderii chinezi "paranoici"

Fostul premier australian Kevin Rudd i-a calificat pe liderii chinezi drept "paranoici" şi a cerut Statelor Unite să fie pregătite să recurgă la forţă, în China, în cazul în care lucrurile iau o întorsătură rea, potrivit unei note diplomatice americane, dezvăluită de WikiLeaks.

36 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Fostul premier australian Kevin Rudd îi considera pe liderii chinezi "paranoici"

WikiLeaks: Fostul premier australian Kevin Rudd îi considera pe liderii chinezi "paranoici"

Kevin Rudd, care în prezent este ministrul Afacerilor Externe, a apreciat că liderii de la Beijing ar fi "paranoici" în legătură cu Tibetul şi Taiwanul, în timpul unui dejun, în martie 2009, cu secretarul de Stat american, Hillary Clinton.

El a făcut, totodată, un apel la "integrarea efectivă a Chinei în comunitatea internaţională şi ca aceasta să fie autorizată să arate mai multă responsabilitate, în paralel cu pregătirea pentru utilizarea forţei, în cazul în care lucrurile iau o întorsătură rea", se arată în această notă.

Kevin Rudd, un fost diplomat care vorbeşte fluent mandarina, nu a dorit să comenteze această notă diplomatică.

Procurorul general australian, Robert McClelland, a apreciat că aceste dezvăluiri nu ar afecta legăturile cu Beijingul. "Avem relaţii foarte puternice cu China (...), iar acest lucru va continua", a declarat McClelland pentru jurnalişti.

Hillary Clinton a subliniat dorinţa Washingtonului de a vedea în China "o creştere a nivelului de trai şi o ameliorare a democraţiei, după un ritm care să fie tolerat de liderii chinezi", se arată în telegrama diplomatică.

Dar telegrama subliniază şi întrebările secretarului de Stat cu privire la creşterea puterii Chinei. "Cum să acţionezi cu fermitate cu bancherul tău?", se întreabă ea.

Premierul australian de la acea vreme mai declara, potrivit acestei note, că proiectul său privind crearea unei Comunităţi Asia-Pacific avea ca scop să ofere asigurarea că predominanţa chineză în regiune nu va conduce la "o Asie fără Statele Unite".

Kevin Rudd a fost îndepărtat, în iunie 2010, de la conducerea Guvernului australian, după ce a pierdut susţinători-cheie în rândul Partidului Laburist.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici