WikiLeaks pregăteşte publicarea unui set de documente privind războiul din Irak

Site-ul WikiLeaks colaborează cu o asociaţie jurnalistică şi mai multe organizaţii media pentru prelucrarea unui set de documente militare clasificate privind războiul din Irak, relatează Newsweek, în pagina electronică.

23 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks pregăteşte publicarea unui set de documente privind războiul din Irak

WikiLeaks pregăteşte publicarea unui set de documente privind războiul din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iain Overton, editor al Bureau of Investigative Journalism, a afirmat că asociaţia sa lucrează împreună cu mai multe organizaţii media - printre care se află reţele de televiziune şi una sau mai multe publicaţii americane, dar şi din alte ţări - pentru producerea de documentare şi articole pe baza documentelor privind Irakul aflate în posesia WikiLeaks. Ca şi în cazul documentelor din Afganistan, organizaţiile vor publica materialele în aceeaşi zi, însă Overton a afirmat că aceasta s-ar putea întâmpla abia peste câteva săptămâni.

El a declarat că WikiLeaks a pus la dispoziţia presei un număr important de documente, reprezentând "cea mai masivă scurgere" de documente de informaţii militare, iar Newsweek afirmă că noul set ar putea conţine de trei ori mai multe documente decât cel referitor la Afganistan.

Overton a adăugat că fiecare organizaţie media va avea propria contribuţie şi va publica materiale cel puţin în parte originale, deoarece "fiecare vrea exclusivitatea sa". El a refuzat însă să ofere detalii privind conţinutul documentelor.

Rolul jucat de fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, în noul proiect nu este clar. El face obiectul unei investigaţii în Suedia, fiind acuzat de viol şi molestare sexuală.

Pentagonul a criticat modul în care acesta a utilizat informaţiile clasificate drept secret de apărare şi a solicitat ca site-ul să predea documentele şi să distrugă toate copiile aflate în posesia sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici