Yemenul anunţă că a dejucat un plan Al-Qaida de preluare a controlului asupra unor oraşe

Yemenul a dejucat un plan Al-Qaida de preluare a controlului asupra unor oraşe în sudul şi sud-estul ţării, unor instalaţii petroliere şi de sabotare a unui gazoduct, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Guvernului.

6371 afișări
Imaginea articolului Yemenul anunţă că a dejucat un plan Al-Qaida de preluare a controlului asupra unor oraşe

Yemenul anunţă că a dejucat un plan Al-Qaida de preluare a controlului asupra unor oraşe

"Principalul obiectiv al planului era preluarea controlului asupra oraşelor Mukalla şi Bawazir", a declarat acest purtător de cuvânt, Rajeh Badi, adăugând că erau vizate totodată instalaţii petroliere.

"În cazul unui eşec al atacului, membri Al-Qaida au prevăzut să ia ostatici străini muncind la instalaţiile petroliere", a adăugat el.

O parte a instalaţiilor petroliere este administrată de către canadieni.

Planul a fost dejucat sâmbătă, cu două zile înainte să fie pus în aplicare de membri Al-Qaida, care urmau să vină la instalaţii în ţinute militare şi să se prezinte ca militari însărcinaţi cu securitatea manifestând pentru cererea unor prime.

"Ei urmau să atace ulterior un terminal petrolier Dhaba şi instalaţii vecine pentru export de produse petroliere", în apropiere de Mukalla, în sud-estul ţării, a pecizat Badi.

O echipă a fost creată, de asemenea, cu scopul de a sabota gazoductul care traversează provincia Shabwah (sud) şi duce la terminalul Balhaf, a adăugat el.

Atacuri asupra unor bănci erau prevăzute în centrul Yemenului, în cadrul acestui plan, dar nu au fost duse la îndeplinire, a anunţat purtătorul de cuvânt, fără să ofere precizări.

Dejucarea acestui plan atribuit Al-Qaida intervine după alerta de securitate lansată de către Statele Unite cu privire la posibile atacuri pregătite de Al-Qaida.

Această alertă a fost urmată de închiderea ambasadei americane la Sanaa şi în numeroase alte ţări, în principal arabe, dar şi a unor misiuni diplomatice occidentale în capitala yemenită.

Statele Unite şi Marea Britanie şi-au evacuat marţi personalul diplomatic din capitala yemenită, invocând un risc iminent de atentat.

Şi Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi-a consolidat consemnele de securitate în Yemen, din cauza ameninţării cu atentate care a determinat mai multe ţări occidentale să îşi închidă ambasadele, în urma unei alerte lansate de către Statele Unite.

"Suntem prezenţi, însă operăm cu prudenţa cea mai mare şi conform anumitor restricţii", a declarat marţi, la Geneva, Melissa Fleming, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

O purtătoare de cuvânt a ONU la Geneva, Corinne Momal-Vanian, a refuzat să ofere detalii, amintind că organizaţia internaţională nu comentează absolut deloc cu privire la dispoziţii în domeniul securităţii.

În sudul ţării, un nou atac cu avion fără pilot împotriva Al-Qaida a eliminat miercuri şapte activişti care circulau cu maşina, a anunţat o sursă tribală. Statele Unite sunt singurele care dispun de avioane de acest tip în regiune.

"Cele două maşini care circulau în localitatea Nasab (în provincia sudică Shabwah) au fost complet distruse, iar cele şapte corpuri (de la bord) dezmembrate", a declarat această sursă tribală.

Acesta este al cincilea atac cu avion fără pilot, începând de la 28 iulie şi până în prezent, în sudul, sud-estul şi estul capitalei Sanaa. În total, aceste atacuri s-au soldat cu 24 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici