Zboruri trimise pentru a evalua pagubele din Tonga după erupţia vulcanică

Noua Zeelandă şi Australia au reuşit să trimită luni zboruri militare de supraveghere în Tonga pentru a evalua pagubele pe care o erupţie vulcanică submarină uriaşă le-a lăsat în această ţară insulară din Pacific.

784 afișări
Imaginea articolului Zboruri trimise pentru a evalua pagubele din Tonga după erupţia vulcanică

Sursa foto: Mediafax Foto

Un nor de cenuşă uriaş de la erupţia de sâmbătă a împiedicat zborurile anterioare. Noua Zeelandă speră să trimită marţi, cu un avion militar de transport, provizii esenţiale, inclusiv apă potabilă de care este necesar, notează AP.

Comunicaţiile cu Tonga au rămas extrem de limitate. Compania care deţine unicul cablu de fibră optică subacvatic care leagă naţiunea insulară de restul lumii a declarat că acesta a fost probabil întrerupt în timpul erupţiei şi că reparaţiile ar putea dura săptămâni întregi. Pierderea cablului îi împiedică pe majoritatea tonganilor să folosească internetul sau să efectueze apeluri telefonice în străinătate. Cei care au reuşit să trimită mesaje au descris ţara lor ca arătând ca un peisaj lunar, în timp ce începeau să facă curăţenie în urma valurilor tsunami şi a căderii de cenuşă vulcanică.

În Tonga nu au fost raportate victime, deşi existau încă îngrijorări cu privire la oamenii de pe unele dintre insulele mai mici din apropierea vulcanului.
Oamenii de ştiinţă au declarat că nu cred că erupţia va avea un impact semnificativ asupra climei Pământului.

Explozia vulcanului Hunga Tonga Hunga Ha'apai, la aproximativ 64 de kilometri nord de Nuku'alofa, a fost cea mai recentă dintr-o serie de erupţii dramatice. La sfârşitul anului 2014 şi începutul anului 2015, erupţiile au creat o nouă insulă mică şi au perturbat timp de câteva zile cursele aeriene internaţionale către arhipelagul din Pacific.

Compania de imagistică terestră Planet Labs PBC a supravegheat insula în ultimele zile, după ce o nouă gură de aerisire vulcanică a început să erupă la sfârşitul lunii decembrie. Imaginile din satelit au arătat cât de drastic a modelat vulcanul zona, creând o insulă în creştere în cadrul arhipelagului Tonga. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici