Zeci de mii de oameni au protestat în Varşovia faţă de hotărârea care interzice aproape total avortul în Polonia

  • Zeci de mii de protestatari s-au adunat la Varşovia pentru a protesta faţă de hotărârea care interzice aproape total avortul în Polonia.
  • Protestele s-au extins în toată ţara după ce Tribunalul Constituţional a interzis avortul în cazurile în care fătul are defecte congenitale- cel mai frecvent motiv pentru cele 1.110 de avorturi înregistrate de Ministerul Sănătăţii din Polonia anul trecut.
  • În capitală, majoritatea manifestanţilor s-au adunat în faţa Guvernului înainte de a pleca în marş prin centrul oraşului.
419 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de oameni au protestat în Varşovia faţă de hotărârea care interzice aproape total avortul în Polonia

Sursă foto: Twitter/ Jakub Krupa

Marta Lempart, cofondatoare a Greva Femeilor, organizaţie nonguvernamentală (ONG) şi principal organizator al demonstraţiei, a declarat: „Suntem pregătiţi să luptăm până la sfârşit”.

Lempart a declarat că obiectivul principal al grupului său este demisia guvernului. "Greva Femeilor" doreşte ca hotărârea Tribunalului Constituţional să fie declarată nulă din cauza a ceea ce este perceput ca fidelitatea instanţei faţă de puterea executivă.

Oragnizatorii au spus că la proteste au participat peste 100.000 de persoane.

Legea avortului

Curtea a decis că avorturile cauzate de malformaţii congenitale, care reprezintă majoritatea încetărilor de sarcină din Polonia, sunt neconstituţionale. Legile ţării privind avortul erau deja unele dintre cele mai stricte din Europa.

Polonia este o ţară în mare măsură conservatoare în comparaţie cu o mare parte din Europa, iar romano-catolicismul este profund legat de identitatea naţională.

Legea avortului din ţară, a fost elaborată în 1993 printr-o înţelegere dintre liderii bisericii şi politicienii vremii. Ea permitea avortul numai în cazul defectelor fătului, riscuri pentru sănătatea femeii şi infracţiuni - incest sau viol.

Legea a fost adesea descrisă ca un „compromis” între cei care solicită reglementări liberale avortul şi biserica care sprijină interdicţia totală.

Încercările anterioare ale partidului conservator, de a schimba legea pentru a interzice toate avorturile, au fost întâmpinate cu proteste de stradă enorme, inclusiv în 2016 şi 2017.

Ameninţări:

Ministrul Educaţiei, Przemyslaw Czarnek, a ameninţat că va tăia fondurile pentru universităţile care au susţinut protestele.

Ministrul Justiţiei  a anunţat că va formula acuzaţii penale împotriva organizatorilor protestelor pentru „zădărniria eforturilor epidemiologice”, acuzaţie care ar putea duce la o pedeapsă cu închisoarea de până la opt ani.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici