Zeci de mii de persoane au manifestat în toată lumea împotriva energiei nucleare - GALERIE FOTO

Zeci de mii de persoane care se opun energiei nucleare au manifestat duminică în toată lumea, la un an după catastrofa de la centrala atomică Fukushima, din Japonia.

196 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de persoane au manifestat în toată lumea împotriva energiei nucleare - GALERIE FOTO

Zeci de mii de persoane au manifestat în toată lumea împotriva energiei nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În Germania, ţară care a decis să renunţe progresiv la energia nucleară după seismul urmat de un tsunami care au avariat reactoarele de la Fukushima, aproape 50.000 de persoane, conform organizatorilor, au protestat în şase regiuni. "Fukushima ne avertizează: trebuie închise centralele acum!", scandau manifestanţii.

VEZI GALERIA FOTO

Aproximativ 24.000 de manifestanţi au format, în cursul serii, un lanţ uman pe aproape 80 de kilometri, ţinând torţe în mâini, în regiunea Braunschweig (nord).

Circa 3.000 de persoane au încercuit centrala de la Brokdorf (nord), potrivit organizatorilor. Acţiuni de protest au avut de asemenea loc în apropierea reactoarelor de la Gundremmingen (sud), Neckarwestheim (sud) şi Grohnde (nord).

În Franţa, ţara care depinde cel mai mult din lume de energia nucleară, ce reprezintă 75 la sută din electricitatea produsă, un lanţ uman a adunat 60.000 de persoane potrivit organizatorilor, sau 31.300 conform forţelor de ordine.

Veniţi din Germania, Elveţia, Belgia şi din toată Franţa, manifestanţii s-au întins pe cei 230 de kilometri care separă Lyon (centru-est) de Avignon (sud), de-a lungul văii Ronului, în regiunea cea mai nuclearizată din Europa, cu 14 reactoare.

Circa 5.000 de militanţi antinucleari au defilat mai mult de o oră în zona centralei nucleare din Muhleberg, în vestul Elveţiei, pentru a cere "oprirea imediată a centralelor din Muhleberg şi Beznau".

După accidentul de la Fukushima, auorităţile elveţiene au recomandat să nu fie înlocuite cinci reactoare aflate în funcţiune, la sfârşitul perioadei lor de exploatare care se încheie până în 2034.

În Spania, sute de manifestanţi s-au adunat în apopierea centralei de la Garona, în nordul ţării, pentru a cere închiderea acesteia. Guvernul tocmai a decis prelungirea cu cinci ani a exploatării acestei centrale, cea mai veche din ţară.

În Australia, aproximativ 500 de manifestanţi împotriva energiei nucleare s-au adunat în apropierea sediilor grupurilor miniere BHP Billiton şi Rio Tinto din Melbourne, la iniţiativa unei asociaţii de expatriaţi japonezi, numită "Japonezii pentru pace".

"Este foarte important pentru noi să comemorăm această zi, pentru ca australienii să îşi amintească ce s-a întâmplat la Fukushima şi de rolul Australiei ca furnizor important de uraniu al Japoniei, inclusiv pentru reactoarele de la Fukushima", a declarat un organizator, Kazuyo Preston.

Australia nu este putere nucleară, dar este al treilea producător de uraniu din lume, după Kazahstan şi Canada.

În Taiwan, 5.000 de manifestanţi, potrivit organizatorilor, au defilat pe străzi la Taipei pentru a cere închiderea a trei centrale nucleare "cât mai curând posibil", pe această insulă afectată frecvent de cutremure puternice.

La 11 martie 2011, un accident nuclear major s-a produs la centrala Fukushima după un cutremur puternic urmat de un tsunami, care s-au soldat cu moartea sau dispariţia a 19.000 de persoane în nord-estul Japoniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici