Zeci de mii de persoane manifestează în Europa împotriva acordului ACTA - GALERIE VIDEO

Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în toată Europa, cu o importantă mobilizare în Germania, denunţând atingerile aduse Internetului pe care le conţine, în opinia lor, acordul ACTA împotriva contrafacerii.

1570 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de persoane manifestează în Europa împotriva acordului ACTA - GALERIE VIDEO

Zeci de mii de persoane manifestează în Europa împotriva acordului ACTA - GALERIE VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Majoritatea tineri, unii purtând masca în alb-negru cu surâsul sarcastic al lui Guy Fawkes - un activist britanic din secolul al XVII-lea - devenit simbolul activiştilor, denunţătorii ACTA au defilat paşnic în marile oraşe europene.

În Germania, unde temperaturile erau cuprinse între -20 şi 0 grade Celsius în pofida razelor soarelui, 16.000 de persoane au manifestat la Munchen, 10.000 la Berlin, 5.000 la Hamburg (nord), 4.000 la Dortmund (vest) şi câte 3.000 la Frankfurt (centru) şi Dresda (est), potrivit organizatorilor şi poliţiei.

Apelul la manifestaţii în această ţară a fost lansat de tânărul patid contestatar al Piraţilor, care se află în plină ascensiune în Germania, în urma succesului înregistrat în septembrie la alegerile regionale din Berlin, unde a intrat în Parlamentul oraşului-land. Această formaţiune, originară din Scandinavia care are doi deputaţi în Parlamentul European (PE) din partea Suediei, îndeamnă la democraţie prin participare directă pe Internet.

Vineri, Germania anunţa că suspendă pentru moment ratificarea acordului ACTA, precizând că nu a fost luată nicio decizie definitivă.

Acest acord, semnat de 22 de ţări ale Uniunii Europene (UE) la sfârşitul lui ianuarie, creează norme internaţionale pentru protejarea proprietăţii intelectuale şi a drepturilor de autor şi este destinat luptei împotriva contrafacerii în general. El este prezentat de opozanţii săi ca o potenţială atingere gravă la adresa libertăţii de exprimare şi a drepturilor utilizatorilor Internetului.

Încercând să demonteze acuzaţiile de lipsă de transparenţă formulate de opozanţi, Comisia Europeană (CE) a publicat pe Internet un lung document care detaliză circumstanţele în care s-au desfăşurat negocierile acestui acord multilateral.

În afară de Germania, mobilizarea anti-ACTA a fost destul de puternică, sâmbătă, în fostele ţări comuniste, unde utilizatorii de Internet consideră acest document drept o gravă atingere adusă libertăţii lor.

La Sofia, peste 3.000 de persoane au defilat pe străzi şi în jurul sediului Parlamentului bulgar, scandând "Nu ACTA" şi "Mafia", reproşând Guvernului că a semnat acordul în "secret", fără nicio consultare publică.

În România, câteva mii de persoane au participat la mitinguri în diferite oraşe din ţară, în pofida ninsorilor şi temperaturilor de sub -10 grade Celsius. "Plouă, ninge, noi învingem", au scandat ei în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

La Budapesta, aproximativ 400 de manifestanţi, mobilizaţi de Kalozpart (Partidul Piraţilor) pe Facebook, s-au adunat lângă sediul Parlamentului ungar, purtând afişe pe care se putea citi "Stop ACTA!".

La Vilnius, aproximativ 600 de lituanieni protestau în faţa sediului Guvernului. "Semnalez o mare ameninţare la adresa libertăţii de exprimare şi a vieţii private. Există anumite pasaje în tratat care sunt foarte ambigue şi care deschid calea unor intrerpretări diferite", a declarat pentru AFP unul dintre organizatori, Mantas Kondratavicius, în vârstă de 21 de ani.

Aproximativ 6.000 de austrieci au defilat la Viena şi în oraşele Graz, Innsbruck şi Linz.

La Paris erau câteva sute de manifestanţi. "Revoluţia s-a născut sub acoperirea anonimatului", proclamau unele pancarte, o aluzie la acţiuni spectaculoase ale hackerilor din gruparea "Anonymous" care s-au multiplicat, în ultimele săptămâni, în mai multe ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici