Zelensky: „Putin este un nimeni pentru mine”

Într-un interviu recent acordat postului Sky News, preşedintele Zelensky i-a declarat jurnalistului britanic Kay Burley că Vladimir Putin este „nimeni” pentru el în urma atacării Ucrainei de către Rusia şi că nu are niciun interes să se întâlnească cu acesta.

734 afișări
Imaginea articolului Zelensky: „Putin este un nimeni pentru mine”

FOTO Presidential Office of Ukraine

„Nu este de interes pentru mine”, a spus Zelensky despre o potenţială întâlnire faţă în faţă cu Putin. „Nu este interesant să mă întâlnesc, nu este interesant să vorbesc. De ce? Pentru că am avut o întâlnire cu el în formatul Normandia, a fost înainte de invazia la scară largă. L-am văzut pe omul care a spus un lucru şi apoi a făcut altul”.
 
De asemenea, Zelensky a declarat pentru Sky News că Ucraina ţine evidenţa numărului masiv de victime în rândul ruşilor pe câmpul de luptă. El a adăugat că, în calitate de tată, nu poate înţelege cum familiile din Rusia au permis ca fiii lor să fie trimişi să moară luptând într-un război nedrept. 
 
Zelensky şi Putin s-au întâlnit pentru prima dată în timpul summitului Format Normandia din decembrie 2019, la şapte luni după ce Zelensky a devenit preşedinte al Ucrainei.
 
Formatul Normandia a fost lansat în 2014 pentru a găsi o soluţie paşnică la Războiul din Donbas şi la anexarea Crimeei de către Rusia. Încheierea războiului a fost, de asemenea, una dintre principalele promisiuni de campanie ale lui Zelensky în timpul alegerilor prezidenţiale din 2019. Toate părţile au fost de acord cu necesitatea păcii şi a punerii în aplicare a dispoziţiilor politice ale acordurilor de la Minsk. Cu toate acestea, promisiunile Rusiei au fost de scurtă durată, deoarece Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
 
Negocierile de pace între Ucraina şi Rusia au avut loc pentru scurt timp la începutul invaziei, dar au intrat în impas. Prima întâlnire a avut loc la 28 februarie în Belarus, iar întâlniri consecutive au avut loc în Turcia. 
 
În decembrie 2022, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut organizarea unui summit de pace la ONU cu condiţia înfiinţării unui tribunal internaţional pentru crime de război pentru Rusia. În ianuarie 2023, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că, în prezent, nu există „nicio perspectivă” de soluţionare a războiului prin mijloace diplomatice.
 
Rusia continuă să ocupe întinderi de teritoriu ucrainean şi să lanseze atacuri masive cu rachete care au făcut numeroase victime civile şi au provocat daune grave infrastructurii energetice a Ucrainei. Serviciile de informaţii indică o creştere a forţelor ruseşti în sudul şi estul Ucrainei în următoarele săptămâni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici