Zero decese COVID-19 într-o ţară cu 97 de milioane de locuitori. Măsurile anti coronavirus care au contribuit la succes, explicate de specialişti pe scurt

  • Vietnam nu a raportat niciun deces cauzat de coronavirus pe teritoriul ţării şi a confirmat până acum doar 328 de cazuri
  • Ţara are o populaţie de aproximativ 97 de milioane de locuitori, cu venituri mai degrabă medii sau mici
  • Experţii explică reţeta succesului în gestionarea crizei de coronavirus
58046 afișări
Imaginea articolului Zero decese COVID-19 într-o ţară cu 97 de milioane de locuitori. Măsurile anti coronavirus care au contribuit la succes, explicate de specialişti pe scurt

Sursa FOTO: Profimedia

În timp ce majoritatea ţărilor şi-au îndreptat privirea spre Asia, cu modelele de succes oferite de Coreea de Sud, Taiwan sau Hong Kong în tratarea epidemiei de coronavirus, există un alt exemplu care nu a primit încă atenţia cuvenită. Vietnam, cu 97 de milioane de locuitori, nu a raportat niciun deces cauzat de coronavirus şi a confirmat până acum doar 328 de cazuri, în ciuda frontierei sale extinse cu China şi în pofida milioanelor de vizitatori chinezi pe care îi primeşte în fiecare an.

Succesul poate fi considerat unul remarcabil, având în vedere că Vietnamul este o ţară cu venituri medii spre mici, cu un sistem de asistenţă medicală mult mai puţin avansat decât alte state din regiune. Statisticile Băncii Mondiale indică faptul că, în medie, sunt 8 medici la fiecare 10.000 de persoane, o treime din raportul înregistrat în Coreea de Sud.

După trei săptămâni de carantină, Vietnamul a ridicat restricţiile de distanţare fizică la sfârşitul lunii aprilie. Nu a raportat nicio infecţie locală de mai bine de 40 de zile, iar întreprinderile şi şcolile s-au redeschis: viaţa pare să revină, treptat, la normal.

Pentru sceptici, datele oficiale din Vietnam ar putea să pară mult prea bune pentru a reflecta realitatea. Totuşi, medicul infecţionist Guy Thwaites, care lucrează într-unul din principalele spitale desemnate de guvernul vietnamez pentru a trata pacienţii cu Covid-19, a declarat pentru CNN că numerele se potrivesc şi cu ceea ce vede el, zi de zi, în sistemul medical. „Cunosc foarte bine cazurile de coronavirus, ştiu că nu a existat niciun deces", a spus Thwaites, care conduce şi unitatea de cercetare clinică a Universităţii Oxford din oraşul Ho Chi Minh.

Prin urmare, se pare că Vietnamul a evitat tendinţa globală şi a scăpat în mare parte de flagelul coronavirusului. Cum a fost posibil? Potrivit specialiştilor în sănătate publică, răspunsul constă într-o combinaţie de factori, de la măsurile preventive implementate rapid şi eficient de Guvern, până la urmărirea riguroasă a contactelor, carantinarea suspecţilor şi o bună comunicare publică.

Primul val. Pregătiţi în avans pentru pandemia de coronavirus

Vietnamul a început să se pregătească pentru un focar de coronavirus cu câteva săptămâni înainte de a fi detectat primul caz pe teritoriul ţării. La vremea respectivă, autorităţile chineze şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţineau că nu există „dovezi clare” ale transmiterii de la om la om, însă autorităţile vietnameze nu au riscat pe acest temei. „Nu am aşteptat confirmările de la OMS. Am folosit datele colectate la nivel extern şi intern pentru a decide asupra măsurilor”, a declarat Pham Quang Thai, şeful adjunct al departamentului de control al infecţiilor de la Institutul Naţional pentru Igienă şi Epidemiologie din Hanoi.

Timeline:

  • La începutul lunii ianuarie, screeningul temperaturii era deja în vigoare pentru pasagerii care soseau din Wuhan pe Aeroportul Internaţional din Hanoi. Călătorii cu febră erau încă de atunci izolaţi şi monitorizaţi cu atenţie, informa la acea dată radiodifuzorul naţional al ţării.
  • La jumătatea lunii ianuarie, vicepremierul Vu Duc Dam deja ordona agenţiilor guvernamentale să ia „măsuri drastice” pentru a preveni răspândirea bolii în Vietnam, punând accent pe carantina medicală la punctele de frontieră, aeroporturi şi porturi maritime.
  • Pe 23 ianuarie, Vietnamul a confirmat primele două cazuri de coronavirus - o cetăţeană chineză care locuieşte în Vietnam şi tatăl său, care îşi vizitase fiul în Wuhan. A doua zi, autorităţile aviatice din Vietnam au anulat toate zborurile dinspre şi către Wuhan.
  • În timpul vacanţei de Anul Nou, premierul Nguyen Xuan Phuc a declarat război coronavirusului. "Combaterea acestei epidemii este ca şi cum ai lupta împotriva inamicului", a spus el în cadrul unei reuniuni urgente a Partidului Comunist din 27 ianuarie. Trei zile mai târziu, a înfiinţat un Comitet Naţional de Control al Focarului, iar în aceeaşi zi OMS a declarat public stare de urgenţă internaţională.
  • Pe 1 februarie, Vietnamul a declarat epidemie naţională, cu doar şase cazuri confirmate înregistrate în toată ţara. Toate zborurile dintre Vietnam şi China au fost oprite, măsură urmată a doua zi de suspendarea vizelor pentru cetăţenii chinezi.
  • În continuare, restricţiile de călătorie s-au extins, pe măsură ce coronavirusul s-a răspândit către ţări precum Coreea de Sud, Iran şi Italia. În cele din urmă, Vietnamul a suspendat intrarea tuturor străinilor la sfârşitul lunii martie.
  • De asemenea, Vietnamul a luat rapid măsuri proactive de blocare. Pe 12 februarie, a închis o întreagă comunitate rurală de 10.000 de oameni timp de 20 de zile, primul blocaj pe scară largă cunoscut în afara Chinei. Şcolile şi universităţile au primit ordin să rămână închise şi să se redeschidă cel mai devreme în luna mai.

Thwaites, expertul bolilor infecţioase din oraşul Ho Chi Minh, a declarat că viteza de reacţie a Vietnamului a fost principalul motiv al succesului său.

Acţiunile timpurii decisive au împiedicat transmiterea comunitară a virusului, iar Vietnam avea doar 16 cazuri confirmate până la data de 13 februarie. Timp de trei săptămâni, nu au existat deloc noi infecţii, până la cel de-al doilea val care a lovit ţara în martie, când virusul a fost adus de vietnamezii întorşi din străinătate.

Al doilea val de coronavirus. Testare şi carantină

După internarea pacienţilor, a urmat localizarea contacţilor şi carantinarea acestora. „I-am rugat să rămână acasă şi să se auto-carantineze.” De asemenea, autorităţile au testat mai mult de 15.000 de persoane aflate în contact direct cu spitalele, inclusiv 1.000 de lucrători din domeniul sănătăţii.

Efortul de urmărire a contactelor din Vietnam a fost atât de meticulos încât au fost luate în calcul şi persoanele de contact indirecte. "Nu cred că o altă ţară a mai avut carantină la acest nivel", au spus Thwaites. Toate contactele directe au fost plasate în carantină guvernamentală în centrele de sănătate, hoteluri sau tabere militare.

La 1 mai, aproximativ 70.000 de persoane fuseseră în carantină în instalaţiile guvernamentale din Vietnam, în timp ce aproximativ 140.000 au fost izolate acasă sau în hoteluri.

Comunicare eficientă. Informare, înainte de toate

Din start, Guvernul vietnamez a comunicat clar cu publicul despre focarul de coronavirus. Au fost create site-uri dedicate, linii de telefonie şi aplicaţii pentru a informa cetăţenii cu privire la cela mai noi date asupra focarului COVID-19 şi opţiunilor de consultanţă medicală. Ministerul Sănătăţii a trimis în mod regulat mesaje SMS cu cele mai importante informaţii despre pandemia de coronavirus. Conform spuselor lui Pham, într-o zi aglomerată, liniile de telefonie naţională primeau şi 20.000 de apeluri.

La sfârşitul lunii februarie, Ministerul Sănătăţii a lansat şi un videoclip muzical bazat pe un hit pop vietnamez, pentru a învăţa oamenii cum să se spele corect pe mâini şi alte măsuri de igienă în timpul focarului. Piesa a devenit imediat virală, având peste 48 de milioane de vizualizări pe Youtube.

Experienţa în gestionarea epidemiilor şi-a spus cuvântul

Thwaites a explicat şi că experienţa bogată a Vietnamului în tratarea focarelor de boli infecţioase, precum epidemia SARS din 2002-2003 şi gripa aviară, a ajutat Guvernul şi publicul să se pregătească mai bine pentru pandemia Covid-19. „Populaţia respectă mult mai mult bolile infecţioase decât unele ţări mai bogate, care nu văd  pericolul atât de clar”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici