Zvonuri privind demisia lui Silvio Berlusconi. Premierul italian dezminte informaţiile

Premierul italian Silvio Berlusconi se află în "dificultate" după plecare unor membri din partidul său, PdL, au recunoscut membri ai anturajului acestuia luni, în timp ce un consilier apropiat al lui "Il Cavaliere" evoca chiar "demisia" premierului.

313 afișări
Imaginea articolului Zvonuri privind demisia lui Silvio Berlusconi. Premierul italian dezminte informaţiile

Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Că Berlusconi este pe punctul de a ceda locul este, de-acum un lucru clar, este o problemă de ore, poate chiar de minute", a declarat Giuliano Ferrara, directorul ziarului Il Foglio, considerat un consilier influent pe lângă Berlusconi.

În orice caz, pieţele pariau în mod clar pe o demisie a lui Berlusconi, reacţionând la zvonuri din presa italiană. Bursa a înregistrat o creştere de aproape 3 la sută, pe fundalul acestor speculaţii, în timp ce nivelurile obligaţiunilor începeau să se destindă.

Italia este vizată de speculaţii încă din această vară, pieţele îndoindu-se de capacitatea Guvernului Berlusconi de a pune în aplicare două planuri de austeritate, adoptate în iulie şi septembrie, dar şi o serie de reforme economice promise Uniunii Europene (UE), la sfârşitul lui octombrie.

Membri influenţi ai partidului lui Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), au recunoscut luni dimineaţa existenţa unor "dificultăţi", în urma unei serii de plecări din partid, care riscă să lase Guvernul fără majoritate în Parlament, în cadrul unor voturi foarte importante care vor avea loc în zilele următoare.

"Nu este un climat de disperare politică, dar ne confruntăm cu o serie de dificultăţi politice", a recunoscut liderul grupului parlamentar al PdL, Fabrizio Cicchitto.

Cicchitto a declarat că Berlusconi şi PdL intenţionează ca imediat după un vot prevăzut marţi în Camera Deputaţilor să "reia iniţiativa politică în diferite direcţii", referindu-se la o posibilă extindere a coaliţiei PdL-Liga Nordului, care să includă centrişti.

El a făcut aceste declaraţii ca reacţie la anunţul plecării, de joi şi până în prezent, a trei deputaţi din cadrul PdL către formaţiunea de centru UDC, dar şi faţă de anunţul apariţiei unui grup de aproximativ 20 de "nemulţumiţi" în PdL, ale căror voturi nu mai sunt garantate. Potrivit presei, coaliţia la putere nu mai deţine majoritatea absolută de 316 voturi în Camera Deputaţilor.

Un alt membru influent al PdL, ministrul Renato Brunetta, a recunoscut "existenţa câtorva probleme ale Guvernului cu mandatele" pe care le controlează în Parlament.

De asemenea, influentul ministru de Interne Roberto Maroni, membru al Ligii Nordului, a declarat că a primit informaţii potrivit cărora "s-ar părea că Guvernul nu mai are majoritate" absolută.

În mod neobişnuit, Berlusconi a rămas la Roma, la sfârşitul acestei săptămâni, şi i-a sunt rând pe rând pe "recalcitranţi", pentru a-i aduce la ordine. Luni, a plecat să îşi petreacă ziua la Arcore, lângă Milano.

"PdL şi Liga (Nordului) îşi menţin o poziţie determinantă atât în Camera (Deputaţilor), cât şi în Senat şi încă rămâne de demonstrat că Guvernul nu mai are majoritate" în Parlament, a spus Cicchitto, declarându-se optimist cu privire la rezultatul votului de marţi.

Guvernul se va confrunta şi cu alte voturi-test, cum ar fi cel din Senat, la 15 noiembrie, asupra unui pachet de măsuri bugetare şi reforme promise la sfârşitul lui octombrie Uniunii Europene (UE), iar după aceea, până la sfârşitul lunii, în Camera Deputaţilor.

Berlusconi a dezminţit zvonurile privind demisia sa care circulă pe pieţele financiare, afirmând că acestea sunt "lipsite de orice fundament", potrivit declaraţiilor unuia dintre consilierii săi.

"Am vorbit în urmă cu câteva momente cu preşedintele (Consiliului) Berlusconi, care mi-a spus că zvonurile privind demisia lui sunt lipsite de orice fundament", a declarat Fabrizio Cicchitto, liderul deputaţilor din cadrul PdL.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici