A fost lansat motorul de căutare HUDOC în limba română, care cuprinde jurisprudenţa CEDO

Motorul de căutare HUDOC, ce cuprinde jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, a fost tradus în limba română, care a devenit a noua limbă disponibilă în cadrul platformei prin care sunt puse la dispoziţia publicului hotărârile CEDO.

247 afișări
Imaginea articolului A fost lansat motorul de căutare HUDOC în limba română, care cuprinde jurisprudenţa CEDO

Sursa foto: Facebook/Consiliul Superior al Magistraturii

Potrivit CSM, vineri, în aula Institutului Naţional al Magistraturii, a avut loc Conferinţa de lansare a interfeţei în limba română a bazei de date HUDOC, ce a marcat finalizarea proiectului TJENI.

Cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, motorul de căutare HUDOC, ce cuprinde jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, a fost tradus în limba română, care a devenit astfel a noua limbă disponibilă în cadrul platformei prin care sunt puse la dispoziţia publicului hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului.

În cursul anului 2023, CSM a decis iniţierea unor demersuri către Consiliul Europei, prin intermediul proiectului TJENI, în vederea dezvoltării portalului HUDOC, ce cuprinde jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, astfel încât interfaţa să fie disponibilă şi în limba română.

„Adresăm mulţumiri pe această cale pentru mobilizarea rapidă a instituţiilor implicate, Consiliul Europei şi Institutul European din România, şi implementarea acestor modificări într-un timp scurt”, transmite, sâmbătă, CSM, într-un comunicat de presă.

Evenimentul a fost moderat de judecătorul Claudiu Drăguşin, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii şi a reunit peste 120 de participanţi, fizic şi online, din cadrul sistemului judiciar din România şi Republica Moldova, membri CSM, reprezentanţi ai instanţelor, parchetelor şi ai avocaţilor.

La eveniment au participat judecătoarea Corina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Răduleţu, judecătorul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Oana Florentina Ezer, Agent Guvernamental pentru CEDO. Partenerii proiectului au fost reprezentaţi de Leif Berg, din partea CEDO, de Tigran Karapetyan, din partea Consiliului Europei, iar Institutul European din România, de Laura Mihăilescu, care au prezentat funcţionalităţile aplicaţiei, subliniind potenţialul acesteia şi utilitatea pentru profesioniştii dreptului, pentru studenţi, dar şi pentru orice altă persoană interesată de domeniul drepturilor omului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici