5 substanţe mitice cu puteri miraculoase

De-a lungul istoriei, omenirea a avut aceleaşi interese: căutarea bogăţiei infinite, a leacurilor care să vindece boli sau a remediilor care ar putea ajuta la uitarea unor experienţe mai puţin plăcute , iar între timp, au fost inventate legende şi poveşti în care apar substanţe magice.

1116 afișări
Imaginea articolului 5 substanţe mitice cu puteri miraculoase

5 substanţe mitice cu puteri miraculoase (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit Descoperă, acestea sunt cinci substanţe mitice cu puteri miraculoase.

Lyngurium

Prima menţiune a unei piatre preţioase denumită ,,lyngurium" a fost făcută în lucrările lui Teofrast din Eresos. Potrivit filosofului grec, lyngurium nu era altceva decât urină de lynx solidificată.

Despre această substanţă se spunea că avea proprietăţi curative. De exemplu, dacă era amestecată într-un lichid şi băută, ea putea dizolva pietrele de la rinichi sau putea vindeca icterul.

Ambrozia

Ambrozia a fost cunoscută ca fiind hrana zeilor greci şi substanţa care le conferea nemurirea. Există numeroase legende şi mituri legate de puterile pe care le avea ambrozia. De exemplu, se spunea că, atunci când o consumau, zeii deveneau nemuritori. Atunci când fiul unui zeu, cum a fost, de exemplu, Apollo, mânca ambrozie, se transforma imediat în adult.

Nimeni nu ştie cu exactitate ce conţinea ambrozia. Unele voci susţin că ea era produsă din miere fermentată, alţii spun că era obţinută din vin. Există, însă, opinii care sugerează faptul că ambrozia era, de fapt, o ciupercă cunoscută sub numele de ,,Buretele muştelor" (Amarita Muscaria).

Apa nerostită

În folclorul scoţian se spune despre apa nerostită că este unul dintre cele mai puternice remedii, care poate fi folosit pentru tratarea oricărei boli. Ea trebuie să fie colectată în tăcere, fie în zori sau la amurg, numai de sub un pod folosit atât de cei vii, cât şi pentru transportul celor morţi. Există mai multe variante privind modul în care apa trebuie băută pentru a-şi face efectul. Una dintre modalităţi se referă la faptul că, înainte ca cineva să spună un cuvânt în casă, cel aflat în suferinţă trebuie să bea din apa magică de trei ori.

Se presupune că puterile neobişnuite ale apei provin nu numai din locul în care aceasta curge, ci şi din tăcerea persoanei care o colectează.

Elixirul Iepurelui de pe Lună

Există numeroase legende şi poveşti care vorbesc de creaturi care trăiesc pe Lună, iar una dintre ele este cea a unui iepure din mitologia chinezească. Povestea spune că atunci când Buddha şi-a transformat înfăţişarea, pentru a se asemăna cu un sfânt şi a rugat animalele din împrejurimi să îi aducă mâncare, singurul de la care nu a primit nimic a fost iepurele.

În loc să îi aducă mâncare, iepurele s-a aruncat în foc, oferindu-i călugărului propria carne. Drept răsplată, Buddha a trimis iepurele pe Lună. Se spune că, aici, animalul a produs o substanţă miraculoasă, ,,elixirul vieţii", amestecând ingredientele pe capul unei boraşte-râioase.

Apa râului Lethe

În mitologia greacă există cinci râuri principale: Styx, Kokytos, Pyriphlegethon (Phlegethon), Acheron şi Lethe. Lethe a apărut în legende mai târziu, fiind cunoscută sub numele ,,Râul uitării". În timp ce Styx, Kokytos şi Acheron curgeau şi în lumea celor vii, Lethe se afla în totalitate în subteran.

Platon a fost primul care a vorbit despre puterile apei din râul Lethe. El spunea că cei care o beau vor uita totul. Cu toate acestea, cei care au comis crime pe parcursul vieţii nu puteau beneficia de efectele miraculoase ale apei. Aceştia erau blestemaţi să trăiască în lumea celor morţi cu amintirea faptelor odioase pe care le-au comis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici