A murit John Giorno, cunoscut ca erou al filmului ”Sleep” de Andy Warhol. Poetul era considerat una dintre figurile marcante ale activismului new-yorkez

Poetul John Giorno, cunoscut pentru lucrările sale care s-au situat la intersecţia dintre literatură, artă, muzică şi activism în New York, a încetat din viaţă la 82 de ani, arată platforma Art News.

355 afișări
Imaginea articolului A murit John Giorno, cunoscut ca erou al filmului ”Sleep” de Andy Warhol. Poetul era considerat una dintre figurile marcante ale activismului new-yorkez

A murit poetul John Giorno, cunoscut ca erou al filmului ”Sleep” de Andy Warhol.

Decesul lui John Giorno a fost confirmat de galeriile care lucrau cu artistul Almine Rech şi Sperone Westwater.

Giorno a fost una dintre personalităţile afirmate în anii ´60, când s-a impus ca autorul unei poezii reprezentative pentru comunitatea LGTB din Statele Unite şi prin proiecte artistice care au marcat momentul. Era considerat una dintre figurile marcante ale activismului new-yorkez. A fost cunoscut pentru lucrări de performance prezentate în Statele Unite şi în lume dar şi pentru sprijinul oferit colegilor afectaţi de virusul HIV. A fost printre primii membrii ai generaţiei sale care au ales budismul tibetan şi meditaţia.

A fost eroul filmului experimental realizat de Andy Warhol în 1963, ”Sleep”. Pelicula, care durează cinci ore şi douăzeci de minute, îl arată exclusiv pe tânărul Giorno dormind. Pelicula face parte din colecţia permanentă a Muzeului de Artă Modernă din New York.

Cea mai cunoscută lucrare a sa rămâne ”Dial-A-Poem”, o instalaţie din 1967, care a oferit un număr de telefon la care oricine putea suna pentru a auzi un poem. Numărul +1 641-793-8122 a rămas activ până în prezent şi pot fi ascultate texte scurte semnate de autori ca Frank O'Hara, David Henderson, John Ashberry sau Laurie Anderson.

În momentul morţii lui Giorno, galeria Sperone Westwater lucrările acestuia în expoziţia ”Do the Undone”, deschisă până pe 26 octombrie.

Taguri:
john giorno,
mort,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici