ABBA, Waterloo şi un Eurovision care era să nu se-ntâmple

228 afișări
Imaginea articolului ABBA, Waterloo şi un Eurovision care era să nu se-ntâmple

ABBA, Waterloo şi un Eurovision care era să nu se-ntâmple

E 6 aprilie 1974, ziua în care, dacă erai născut şi îţi plăcea muzica, aşteptai cuminte în faţa televizorului cu tub să înceapă a 19-a ediţie a Eurovision-ului. N-a fost deloc simplu cu Eurovisionul în anul ăla, deşi avea să rămână în istorie drept cea mai mişto editie.

Luxemburg trebuia să fie gazdă, dar au renunţat la organizare citând „eforturi financiare prea mari pentru o ţară atât de mică”, aşa că s-a mutat totul în mare grabă în localitatea Brighton, din „comuna” Anglia. Apoi Italia a spus că ea nu transmite aşa ceva la televiziunea RAI, din cauza piesei Sì (culmea, chiar a lor, şi cea care avea să termine competiţia pe locul al doilea). Erau în preajma unor alegeri mai…sensibile, italienii, şi unele versuri au zgâriat urechea cenzurii. Au fost probleme şi cu ţinuta prezentatoarei (era la modă pe atunci să se întâmple asta), şi, lovitura finală, a murit preşedintele Franţei, Georges Pompidou, iar înmormântarea a fost programată chiar pe 6 aprilie, aşa că francezii s-au retras în ultima clipă.

Erau totuşi nişte suedezi în mare foame de afirmare, care ţineau neapărat ca spectacolul din 1974 să meargă mai departe, în ciuda tuturor ghinioanelor: ABBA. Cu un an în urmă, nu trecuseră nici de preselecţie.
Nu erau nici acum favoriţi, înainte lor erau mai bine cotaţi cei din Marea Britanie şi Olanda. Doar că, atunci când s-au stabilit cotele, lumea ştia cântecul de pe casetă, Waterloo, dar nimeni nu avea idee ce live îi aştepta. Restul, chiar e istorie. Câştigarea Eurovisionului în urmă cu 46 de ani le-a dus muzica în afara Suediei, ba chiar a Europei. Atunci competiţia asta încă însemna ceva şi nu se bucura nimeni dacă s-ar fi sărit peste o ediţie, cum a fost cazul anul acesta.

 

Vezi mai multe detalii ahttps://www.smartradio.ro/abba-waterloo-si-un-eurovision-care-era-sa-nu-se-ntample/ici şi ascultă Smart Radio

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici