Actorul Louis Jourdan a murit la vârsta de 93 de ani

Actorul francez Louis Jourdan, care a jucat în pelicula premiată cu Oscar "Gigi", din 1958, şi a fost preferatul studiourilor de la Hollywood pentru rolul de gentleman, a murit sâmbătă, la vârsta de 93 de ani, potrivit biografului său.

307 afișări
Imaginea articolului Actorul Louis Jourdan a murit la vârsta de 93 de ani

Actorul Louis Jourdan a murit la vârsta de 93 de ani (Imagine: HEPTA)

Jourdan, care a lucrat în teatru şi în televiziune, a murit în locuinţa sa din Beverly Hills, California, potrivit lui Olivier Minne, prieten şi biograf al artistului.

Louis Jourdan a jucat în "Gigi", unul dintre cele mai de succes filme din anii 1950, unde a interpretat rolul lui Gaston, un bărbat atrăgător care se îndrăgosteşte de personajul principal, interpretat de Leslie Caron.

"Gigi" a dominat gala de decernare a premiilor Oscar din 1959, câştigând nouă statuete, un record al acelei perioade, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, Vincente Minnelli.

Louis Jourdan a interpretat principalul cântec de pe coloana sonoră a filmului, câştigând premiul Oscar pentru cea mai bună piesă, deşi melodia "Thank Heaven for Little Girls", interpretată de Maurice Chevalier, a rămas mai degrabă în memoria publicului.

Jourdan, pe numele său real Louis Gendre, a crescut la Cannes, unde tatăl său deţinea un hotel, şi a urmat cursurile prestigioasei Ecole Dramatique din Paris, unde a studiat actoria. A luat numele de familie al mamei sale pentru scenă, cariera sa abia demarată fiind întreruptă de începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ocupaţia nazistă i-a cerut lui Jourdan să realizeze filme de propagandă, dar acesta a fugit în sudul Franţei, unde s-a alăturat fraţilor săi care tipăreau şi distribuiau fluturaşi şi pamflete pentru Rezistenţa franceză.

Louis Jourdan şi-a reluat cariera de actor curând după război şi a intrat rapid în atenţia producătorului american David O. Selznick, care l-a dus la Hollywood, unde a avut un rol important în pelicula din 1947 a lui Alfred Hitchcock "Cazul Paradine/ The Paradine Case", în care a jucat alături de Gregory Peck.

În anul următor, Jourdan s-a făcut remarcat în pelicula "Scrisoare de la o necunoscută/ Letter from an Unknown Woman", unde a interpretat rolul unui pianist bântuit de sentimentele contradictorii faţă de o femeie, interpretată de Joan Fontaine, care îl iubise zeci de ani.

Louis Jourdan era atât de atrăgător şi elegant încât distribuirea sa în roluri de principal personaj romantic a fost inevitabilă, iar actorul a refuzat o perioadă să joace aceste partituri, lucru ce a făcut să fie suspendat de mai multe ori de producătorul Selznick, cu ajutorul sistemului autocrat de la Hollywood din acea perioadă.

"Principala mea neînţelegere cu producătorii a fost că nu voiam să spun tot timpul lucruri drăguţe, la ureche, femeilor din film. Nu prea este nicio satisfacţie estetică în asta", a declarat Jourdan într-un interviu din 1960 pentru revista Coronet.

Mai târziu a declarat că s-a împăcat cu imaginea sa de "clişeu franţuzesc" la Hollywood.

Pe lângă "Gigi", printre filmele importante în care Jourdan a jucat se numără "Trei bănuţi în fântână/ Three Coins in the Fountain" (1954), "Lebăda/ The Swan" (1955), cu Grace Kelly, "La mariée est trop belle" (1956), cu Brigitte Bardot, şi "Can-Can" (1960), în care au jucat Frank Sinatra şi Shirley MacLaine.

În filmul "Julie" din 1955, Jourdan a avut şansa de a se desprinde de stereotipuri jucând rolul soţului psihopat al lui Doris Day, iar lucrul în teatru şi televiziune i-a oferit o varietate mai mare de roluri, inclusiv cel al unui homosexual atras de James Dean în piesa "The Immortalist" montată pe Broadway, New York.

"A fost un act revoluţionar faptul că a acceptat să interpreteze un homosexual pe scenă", a declarat Olivier Minne, biograful său.

"Moştenirea lăsată de el în industria cinematografică este că a adus un fel de eleganţă franţuzească. Aşa era natura sa, în modul său de a vorbi şi de a se purta, în gesturi", a spus Minne. Jourdan era un iubitor de muzică clasică şi era prieten cu mulţi artişti şi întelectuali.

Mai târziu în carieră, regizorii au descoperit că Jourdan putea juca şi personaje negative, cum a fost prinţul afgan Kamal Khan, inamicul lui James Bond în filmul "Octopussy" din 1983.

În 1982, a jucat în filmul horror "Creatura din mlaştină/ Swamp Thing", unde a interpretat rolul Anton Arcane, un doctor obsedat de imortalitate, partitură reluată în "The Return of the Swamp Thing" din 1989.

Farmecul lui Jourdan nu a avut însă efect asupra lui Elizabeth Taylor. În filmul "Personalităţi în impas/ The V.I.P.s" din 1963, Jourdan juca rolul unui playboy bătrân care avea o aventură cu Taylor, dar actriţa, aflată în aceea perioadă într-o relaţie furtunoasă cu Richard Burton, a fost deranjată de un articol despre ea scris de soţia actorului, Quique, şi publicat în Paris Match. Taylor ar fi insistat ca Jourdan să îşi ceară scuze în faţa echipei de filmare şi a actorilor, dar el a refuzat.

În 1985, Jourdan a pornit într-un turneu cu o versiunea teatrală a filmului "Gigi", interpretând rolul Honore, pe care îl avusese Maurice Chevalier în filmul din anii 1950.

În 1992, Louis Jourdan s-a retras de pe scenă, iar, în 2010, a fost decorat cu Legiunea de Onoare de către statul francez.

Jourdan şi Quique, care s-au cunoscut în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, s-au căsătorit în 1946. Actorul a fost întrebat la un moment dat despre contrastul dintre căsnicia sa de lungă durată şi rolurile de playboy pe care le-a avut.

"Când cineva a fost căsătorit mai mult de 30 de ani ar fi absurd să nu recunoască faptul că au existat probleme la un moment dat, dar ce este important este că am reuşit să trecem peste ele", a spus actorul.

Singurul copil al lui Jourdan, Louis Henry Jourdan, a murit din cauza unei supradoze de droguri, în 1981.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici