Actriţa Billie Whitelaw, "muza" lui Samuel Beckett, a murit la vârsta de 82 de ani

Actriţa britanică Billie Whitelaw, supranumită "muza" lui Samuel Beckett şi, de asemenea, considerată cea mai bună interpretă a rolurilor feminine din textele scriitorului irlandez, a murit duminică, la Londra, la vârsta de 82 de ani, a anunţat fiul ei, citat de AFP.

104 afișări
Imaginea articolului Actriţa Billie Whitelaw, "muza" lui Samuel Beckett, a murit la vârsta de 82 de ani

Actriţa Billie Whitelaw, "muza" lui Samuel Beckett, a murit la vârsta de 82 de ani (Imagine: Captură Video)

Descrisă de celebrul dramaturg drept "o actriţă perfectă", Billie Whitelaw şi scriitorul irlandez au participat împreună la numeroase experimente teatrale.

Printre cele mai cunoscute colaborări ale sale se află "Not I", un monolog în care doar gura personajului interpretat de Billie Whitelaw era vizibilă pentru spectatori.

Billie Whitelaw a jucat, de altfel, în peste 200 de reprezentaţii teatrale televizate, filme şi seriale TV inspirate din operele lui Samuel Beckett.

Unul dintre cele mai celebre roluri ale sale din cinematografie a fost cel al infirmierei malefice din filmul horror "The Omen" (1976).

Billie Whitelaw a fost căsătorită cu actorul britanic Peter Vaughan, din 1952 până în 1966, şi, apoi, cu scriitorul Robert Muller din 1967 şi până la moartea acestuia în 1988.

Născut în 1906, la Dublin, Samuel Beckett este asociat înainte de toate cu teatrul absurdului - cele mai reprezentative piese ale sale fiind scrise în limba franceză: "Aşteptându-l pe Godot/ En attendant Godot", "Sfârşitul jocului/ Fin de partie", "O, ce zile frumoase!/ Oh les beaux jours!".

Beckett este, de asemenea, autor de romane, printre acestea numărându-se "Molloy", "Malone murind/ Malone meurt" şi "The Unnamable". Scriitorul a trăit cea mai mare parte a vieţii la Paris, a scris în limbile franceză şi în engleză şi a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 1969. Samuel Beckett a murit în 1989.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici