Agenţia Spaţială Europeană investighează dacă energia electrică ar putea fi transmisă direct din spaţiu

  • Agenţia Spaţială Europeană va aproba probabil în această săptămână un studiu de trei ani pentru a vedea dacă ar putea funcţiona şi dacă ar fi eficient din punct de vedere al costurilor un parc solar uriaş în spaţiu.
  • Şefii din domeniul spaţial urmează să investigheze dacă energia electrică ar putea fi transmisă fără fir din spaţiu în milioane de case.
  • Scopul final este de a avea sateliţi gigantici pe orbită, fiecare capabil să genereze aceeaşi cantitate de electricitate ca o centrală electrică.
3882 afișări
Imaginea articolului Agenţia Spaţială Europeană investighează dacă energia electrică ar putea fi transmisă direct din spaţiu

Sursa foto: Twitter

Consiliul de guvernare al ESA urmează să analizeze această idee marţi, la sediul său din Paris.
 
În timp ce mai multe organizaţii şi alte agenţii spaţiale au analizat această idee, aşa-numita iniţiativă Solaris ar fi prima care ar pune bazele unui plan practic de dezvoltare a unui sistem de generare a energiei regenerabile din spaţiu.
 
Programul face parte dintr-o serie de propuneri analizate de miniştrii cercetării în cadrul reuniunii Consiliului ESA de la Paris, care va decide bugetul pentru următoarea fază a planurilor agenţiei spaţiale privind explorarea spaţială, monitorizarea mediului şi comunicaţiile.
 
Josef Aschbacher, care este directorul general al ESA, a declarat pentru BBC că, în opinia sa, energia solară din spaţiu ar putea fi de un ajutor ''enorm'' pentru a rezolva viitoarele penurii de energie.
 
„Trebuie să ne convertim în economii neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon şi, prin urmare, să schimbăm modul în care producem energie şi, în special, să reducem partea de combustibil fosil din producţia noastră de energie'', a spus el. „Dacă se poate face acest lucru din spaţiu, şi spun dacă am putea, pentru că încă nu am ajuns acolo, ar fi absolut fantastic, deoarece ar rezolva o mulţime de probleme''.
 
Energia Soarelui poate fi colectată mult mai eficient în spaţiu, deoarece nu există nici noapte şi nici nori. Ideea există de mai bine de 50 de ani, dar a fost prea dificilă şi prea costisitoare pentru a fi pusă în aplicare, poate până acum.
 
Ceea ce a schimbat jocul a fost scăderea drastică a costurilor de lansare, din cauza rachetelor reutilizabile şi a altor inovaţii dezvoltate de sectorul privat. Dar au existat, de asemenea, progrese în domeniul construcţiilor robotizate în spaţiu şi în dezvoltarea tehnologiei de transmitere fără fir a energiei electrice din spaţiu către Pământ.
 
ESA caută fonduri de la naţiunile membre pentru un program de cercetare pe care îl numeşte Solaris, pentru a vedea dacă aceste evoluţii înseamnă că acum este posibil să se dezvolte energie solară spaţială suficient de fiabilă şi de ieftină pentru a o face viabilă din punct de vedere economic.
 
Ideea energiei solare din spaţiu nu mai este o idee ştiinţifico-fantastică", potrivit Dr. Sanjay Vijendran de la ESA, care este cercetătorul care conduce iniţiativa Solaris. „Potenţialul există şi acum trebuie să înţelegem cu adevărat calea tehnologică înainte de a lua decizia de a merge mai departe cu încercarea de a construi ceva în spaţiu".
 
Dr. Ray Simpkin, care este cercetătorul şef al Emrod, firma care a dezvoltat sistemul de teleportare fără fir, a declarat că tehnologia este sigură. „Puterea este răspândită pe o suprafaţă atât de mare încât, chiar şi la intensitatea maximă în centrul fasciculului, nu va fi periculoasă pentru animale sau oameni”.
 
SUA, China şi Japonia sunt, de asemenea, avansate în cursa pentru dezvoltarea energiei solare în spaţiu şi se aşteaptă ca în scurt timp să îşi anunţe propriile planuri. Separat de propunerea ESA, în Marea Britanie a fost înfiinţată o companie, Space Solar. Aceasta îşi propune să demonstreze că va face o demonstraţie de teleportare a energiei din spaţiu în termen de şase ani, iar în termen de nouă ani să facă acest lucru în scopuri comerciale.
 
O evaluare a guvernului britanic, independentă de planul ESA, a concluzionat că ar fi posibil ca până în 2040 să existe un satelit capabil să producă aceeaşi cantitate de energie electrică ca o centrală electrică, aproximativ 2 GW, ceea ce corespunde estimărilor ESA. Dar, potrivit doctorului Vijendran, cu o finanţare sporită şi un sprijin politic mai mare, acest lucru ar putea fi realizat într-un deceniu, la fel ca termenul stabilit de preşedintele american John Kennedy în 1961 pentru trimiterea unui astronaut american pe suprafaţa lunară.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici