Angelina Jolie a lansat un apel pentru creşterea ajutorului acordat refugiaţilor sirieni

Actriţa Angelina Jolie a lansat miercuri un apel pentru creşterea ajutorului acordat refugiaţilor sirieni, prinşi în "cea mai gravă criză umanitară din secolul al XXI-lea", cu ocazia unei vizite pe care artista americană a efectuat-o în tabăra iordaniană din Zaatari.

452 afișări
Imaginea articolului Angelina Jolie a lansat un apel pentru creşterea ajutorului acordat refugiaţilor sirieni

Angelina Jolie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La sfârşitul anului, jumătate din populaţia siriană - 10 milioane de persoane - va fi deplasată sau va avea nevoie urgentă de ajutor", a declarat Angelina Jolie, trimis special al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (United Nations High Commissioner for Refugees/ UNHCR), după ce s-a întâlnit cu refugiaţii sirieni, într-o vizită la care a participat şi Antonio Guterres, directorul UNHCR.

Cu doar o zi înainte de Ziua Mondială a Refugiaţilor, sărbătorită în fiecare an pe 20 iunie, actriţa americană a cerut "un ajutor mai mare pentru poporul sirian şi, mai mult ca orice altceva, găsirea unei soluţii politice pentru acest conflict".

Oficialii din Amman spun că au primit peste 540.000 de refugiaţi sirieni, dintre care 150.000 trăiesc în tabăra din Zaatari.

Potrivit statisticilor ONU, peste 1,6 milioane de sirieni s-au refugiat în ţările învecinate cu Siria, o ţară devastată începând din martie 2011 de o revoltă populară care a devenit apoi un veritabil război civil. Violenţele din Siria au făcut deja peste 93.000 de victime, potrivit ONU.

În aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de trimis special, întrucât actriţa americană a dovedit în ultimul deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNHCR, un angajament excepţional faţă de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat în ultimii ani peste 5 milioane de dolari programelor iniţiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.

Angelina Jolie, care a deţinut titlul de ambasadoare a bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (United Nations High Commissioner for Refugees/ UNHCR) din 2001 până în aprilie 2012, a vizitat în această perioadă peste 40 de tabere de refugiaţi pe plan mondial.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici