Angelina Jolie: Statul Islamic foloseşte violul ca armă de război la o scală fără precedent

Actriţa americană Angelina Jolie a avertizat, marţi, într-o comisie a Parlamentului britanic, că Statul Islamic (SI) foloseşte violul ca armă de război la o scală fără precedent şi a cerut liderilor politici occidentali să aibă o reacţie mai dură faţă de aceia care comit astfel de acte.

850 afișări
Imaginea articolului Angelina Jolie: Statul Islamic foloseşte violul ca armă de război la o scală fără precedent

Angelina Jolie (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Actriţa hollywoodiană, care deţine titlul de emisar special al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi participă în mod activ la campanii organizate pe plan mondial pentru a evita folosirea violenţelor sexuale în timpul conflictelor armate, a spus că Statul Islamic foloseşte violul ca o "politică" şi a solicitat liderilor occidentali să aibă "o reacţie foarte puternică" faţă de aceste acte, informează Reuters.

Mii de femei şi fete au fost răpite, violate şi vândute ca sclave sexuale de Statul Islamic după ce această grupare militară a instaurat un califat pe teritorii din Siria şi Irak în vara anului trecut, potrivit ONU şi mai multor organizaţii care militează pentru drepturile omului.

"Cea mai agresivă grupare teroristă din lume din zilele noastre foloseşte violul ca punct central al terorii sale şi al modului său de a distruge comunităţi şi familii", a declarat Angelina Jolie, marţi, într-o comisie a Parlamentului britanic.

Vedeta americană, care şi-a unit forţele cu fostul ministru de Externe britanic William Hague, în 2012, pentru a lansa o iniţiativă internaţională care să prevină violenţele sexuale în timpul conflictelor armate, a vorbit cu mai multe adolescente cu care s-a întâlnit în zone de război şi care au fost violate.

Printre acestea s-a aflat şi o tânără din Irak, în vârstă de 13 ani, care a fost violată de mai multe ori, alături de câteva prietene ale ei, şi, apoi, a fost vândută pentru 40 de dolari.

În cadrul campaniei lor împotriva agresiunilor sexuale pe timp de război, Angelina Jolie şi William Hague au iniţiat, în 2013, o declaraţie publică prin care au cerut tuturor guvernelor lumii să îi pedepsească pe cei vinovaţi de comiterea unor astfel de acte, să se facă dreptate şi să asigure siguranţa victimelor. Declaraţia a fost semnată de peste 150 de ţări.

În 2014, vedeta hollywoodiană şi fostul ministru britanic au organizat primul summit global împotriva violenţelor sexuale din zone de război, la Londra, la care au participat reprezentanţi din peste 150 de ţări, cu obiectivul de a face o prioritate din limitarea violenţelor sexuale în acele zone şi "desfiinţarea culturii impunităţii" pentru aceia care se fac vinovaţi de astfel de acte reprobabile.

În discursul pe care l-a susţinut marţi într-o comisie din Parlamentul britanic care se ocupă de chestiunea violenţelor sexuale, Angelina Jolie a vorbit despre impactul pe care l-a avut în ultimii trei ani iniţiativa ei din 2012 şi a spus că Statul Islamic impune violul "ca politică oficială" în Siria şi Irak.

"Este dincolo de ceea ce am văzut vreodată în acest sens", a spus Angelina Jolie.

"Ei (militanţii din SI, n.r.) spun: «Trebuie să faci asta, acesta este modul prin care trebuie construită o societate, îţi cerem să violezi». Trebuie cu adevărat să avem o reacţie dură în acest moment faţă de acţiunile acestei grupări militare", a adăugat vedeta americană.

Criticii au pus sub semnul întrebării succesul iniţiativei lansate de Angelina Jolie şi William Hague, după ce presa internaţională a raportat faptul că Marea Britanie a cheltuit pentru organizarea acelui summit din 2015 un buget de cinci ori mai mare decât sumele alocate de această ţară pentru programele de stopare a violenţelor sexuale în zonele de conflict.

Însă William Hague a apărat iniţiativa, spunând că au fost făcute progrese importante pe plan internaţional şi că a crescut gradul de conştientizare în rândul populaţiei mondiale în legătură cu nevoia de a stopa aceste infracţiuni.

Fostul ministru de Externe britanic spune că mii de militari din lumea întreagă au fost antrenaţi pentru a şti cum să abordeze chestiunea violenţelor sexuale în zonele de război. Printre aceştia se află forţele africane de menţinere a păcii, membri ai noii armate naţionale din Mali şi membri ai luptătorilor kurzi din Irak.

Şi guvernele mai multor state au iniţiat o serie de acţiuni în acest sens, inclusiv Republica Democrată Congo, care a implementat un plan de instruire a armatei în cazurile de violenţe sexuale. Croaţia şi Kosovo au adoptat o serie de legi ce vizează compensarea victimelor, a spus William Hague.

William Hague spune că această chestiune trebuie abordată atât de bărbaţi, cât şi de femei.

"Acestea sunt infracţiuni care sunt comise aproape exclusiv de către bărbaţi şi care se petrec - şi s-au petrecut - timp de mulţi ani şi rămân nepedepsite şi care ar trebui să îi ruşineze pe toţi bărbaţii. Bărbaţii şi liderii politici ai lumii au un rol crucial în rezolvarea acestei probleme", a spus fostul ministru britanic.

Angelina Jolie s-a asociat cu William Hague în lansarea acestor iniţiative, după ce fostul ministru a vizionat debutul regizoral al actriţei americane, "In The Land Of Blood And Honey", un film despre dramele din timpul Războiului din Bosnia (1992 - 1995), pe durata căruia istoricii estimează că peste 20.000 de femei au fost violate.

Angelina Jolie, în vârstă de 40 de ani, a fost numită ambasador al bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi în 2001. În aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de emisar special, întrucât actriţa americană a dovedit în circa un deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNHCR, un angajament excepţional faţă de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat în ultimii ani peste cinci milioane de dolari programelor iniţiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici