Aniversare specială "Domnului Beligan, cu dragoste! ", în perioada 9-13 decembrie, la TVR 2

TVR 2 îl va sărbători pe Radu Beligan, care va împlini 95 de ani pe 14 decembrie, printr-o selecţiune a celor mai interesante secvenţe înregistrate din numeroasele spectacole ale cunoscutului actor şi regizor, ce vor fi difuzate în perioada 9-13 decembrie.

325 afișări
Imaginea articolului Aniversare specială "Domnului Beligan, cu dragoste! ", în perioada 9-13 decembrie, la TVR 2

Radu Beligan (Imagine: Victor Ciupuliga / Mediafax Foto)

Astfel, de luni, 9 decembrie, până vineri, 13 decembrie, TVR 2 va difuza sub titlul "Domnului Beligan, cu dragoste!", în fiecare zi, de la ora 7.10 şi de la ora 20.00, câteva minute cu astfel de selecţiuni, momente şi replici memorabile ale personajelor interpretate de Radu Beligan.

Sâmbătă, 14 decembrie, pe parcursul întregii zile aniversare, zece personalităţi vor transmite sub acelaşi titlu "Domnului Beligan, cu dragoste!", prin intermediul TVR 2, cele mai alese gânduri şi urări. Este vorba de Mariana Nicolesco, Felix Alexa, Alex Ştefănescu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Florin Piersic, Marin Moraru, George Mihăiţă, George Ivaşcu şi Stelian Tănase.

Tot sâmbătă, de la ora 13.50, TVR 2 a programat spectacolul "Harvey", de Mary Chase, cu Radu Beligan în rolul principal. Alături de el, în spectacolul înregistrat la Teatrul Naţional din Bucureşti în 1997, apar alţi mari actori precum: Adela Mărculescu, Damian Crâşmaru, Dan Puric, Simona Bondoc, Raluca Penu, Valentin Uritescu şi alţii.

Elwood (Radu Beligan) şi-a adus sora (Adela Mărculescu) şi nepoata (Cristina Pancu) la disperare! Deşi pare un om normal, el povesteşte tuturor despre un prieten nedespărţit, invizibil - un iepure uriaş, care poartă numele de Harvey. Când sora lui încearcă să-l interneze într-un sanatoriu, medicii cred că ea este bolnavă. Încurcăturile se ţin lanţ, iar Harvey, deşi invizibil, este tot mai prezent în viaţa bunului şi simpaticului Elwood. Comedia "Harvey" i-a adus lui Mary Chase premiul Pulitzer în 1945.

Totodată, din această toamnă, iubitorii de teatru îl pot urmări pe Radu Beligan în fiecare luni, la TVR 2, de la ora 20.10, cu un scurt preambul săptămânal al premierelor teatrale difuzate de acest post.

Radu Beligan împarte de peste 70 de ani bucurii, emoţii şi sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm sălile de spectacole.

Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale, "Doctor fără voie" de J. B. P. Molière, "Străini în noapte" de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici