Video Baia Mare: Cel mai mare gulaş pregătit într-un singur vas

Baia Mare a bătut, sâmbătă, recordul mondial la cel mai mare gulaş pregătit într-un singur vas, după ce doi bucătari amatori din localitate au reuşit să facă unul de 7,3 tone.

18 afișări

Titi Petruţiu şi Dan Cordea, realizatorii unei emisiuni culinare la un post local de televiziune, au primit o diplomă din partea observatorului Guinness World Records, Laura Hughes, care a monitorizat la faţa locului tentativa de doborâre a recordului mondial.

"Este omologat. Reprezentantul Guinness World Records a gustat şi a spus că gulaşul a ieşit foarte bun. Păcat însă că s-a măsurat cu 100 de litri mai puţin, care pot să conteze la un moment dat", a declarat Titi Petruţiu.

Partenerul său, Dan Cordea, a recunoscut că a fost o "provocare supremă". "Mă bucur că am găsit înţelegere la colegii de la teatru, pentru că repetiţiile pentru prepararea gulaşului au coincis cu acelea pentru piesa de teatru în care joc”, a spus Dan Cordea, actor al Teatrului Municipal Baia Mare.

Cei doi au fost ajutaţi de circa 170 de voluntari, mare parte dintre ei membri ai Fan Clubului ”Titi si Dan”. Preşedintele organizaţiei, Lucia Marc, a spus că încă de vineri au început pregătirile, pentru că s-au cărăţat cartofii, s-a tăiat carnea de vită şi s-au tăiat zarzavaturile.

Pentru prepararea gulaşului s-au folosit circa o tonă de carne, o tonă şi jumătate de cartofi, sute de kilograme de ardei, morcovi, ţelină şi alte zarzavaturi, fapt care a îndemnat-o pe Gyongyike Bondi, prefect al Maramureşului, să spună că un întreg aprozar este în ceaunul fabricat special pentru eveniment. Vasul, cu o capacitate de aproximativ 8.000 de litri, are 2,5 metri înălţime şi 3 metri în diametru. Pentru ca să poată amesteca ingredientele, bucătarii s-au folosit de linguri confecţionate special şi care semănau cu vâslele de pe galerele romane.

Titi Petruţiu a dezvăluit şi un secret al preparării gulaşului perfect, dar nu şi reţeta. ”Carnea trebuie să fie de foarte bună calitate. În plus, depinde de ce grăsime se foloseşte. Dacă gulaşul iese foarte gras nu e bun, dar nici dacă este prea sec nu e bine”, a spus el.

Nu este pentru prima oara când bucătrul găteşte în cantităţi industriale, pentru că anul trecut, tot la Sărbatoarea Castanelor, a mai făcut un gulaş de o tonă.

Tit Petruţiu a declarat că nu a făcut gulaşul uriaş pentru a fi felicitat şi nici pentru a deveni vedetă, ci pentru a-şi testa puterile şi talentele de bucătar. Bucătarul amator s-a gândit deja la un alt record mondial. ”Mai la iarnă am să dezvălui despre ce este vorba. Pot să vă spun că este vorba despre un preparat românesc, specific sărbătorilor de iarnă şi care va fi gătit în aceeaşi oală”, a declarat acesta.

Adrian Bogdan, managerul proiectului, a spus că au fost impuse două condiţii majore pentru omologarea recordului: igiena să fie respectată cu stricteţe, iar gulaşul să fie sigur pentru consum şi măsurarea să se realizeze cu instrumente metrologice precise.

După ce gulaşul a fost gata, organizatorii acţiunii l-au împărţit gratuit participanţilor la Sărbătoarea Castanelor. Potrivit estimărilor, au fost peste 21.000 de porţii.

Baia Mare a doborât astfel recordul mondial stabilit la începutul lunii iunie 2006 de locuitorii municipiului bihorean Salonta, care au făcut atunci 5.045 litri de gulaş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici