Buena Vista Sociel Club pleacă în 2014 într-un turneu mondial de adio

Vedetele din supergrupul cubanez Buena Vista Social Club au anunţat că vor pleca în 2014 într-un turneu mondial de adio.

94 afișări
Imaginea articolului Buena Vista Sociel Club pleacă în 2014 într-un turneu mondial de adio

Buena Vista Sociel Club pleacă în 2014 într-un turneu mondial de adio (Imagine: Tiberiu Crişan / Mediafax Foto)

După mai bine de 16 ani petrecuţi împreună, artiştii cubanezi au anunţat că vor pleca anul viitor într-un turneu mondial, ce va fi organizat pentru a putea să îşi salute pentru ultima dată fanii din lumea întreagă, informează contactmusic.com.

Turneul, intitulat "The Orquesta Buena Vista Social Club Adios Tour", va debuta în vara anului 2014 şi se va încheia în toamna anului 2015, cu un concert final în capitala Cubei, Havana, precizează publicaţia cubaneză Granma.

Cântăreaţa Omara Portuondo, în vârstă de 83 de ani, a declarat pentru agenţia de presă Europa Press că, deşi ea şi colegii săi de trupă îşi vor încheia carierele muzicale în calitate de membri ai grupului Buena Vista Social Club, îşi doreşte foarte mult ca muzica acestei formaţii să continue "să trăiască" pe întregul Glob.

"Ne dorim ca muzica noastră să reziste în timp şi să continue să farmece lumea întreagă", a spus artista cubaneză.

Cei 40 de muzicieni, dintre care mulţi aflaţi la vârsta a treia, au alcătuit componenţa aflată în permanentă schimbare a acestui super-grup latino, iar printre artiştii notabili care au condus celebra formaţie s-au aflat cântăreţul afrocubanez Ibrahim Ferrer şi chitaristul american Ry Cooder.

În 1997, albumul de debut al grupului, "Buena Vista Social Club", s-a bucurat de un succes răsunător şi a fost recompensat cu premiul Grammy în 1998 la categoria "cel mai bun album tropical latin tradiţional".

Documentarul omonim regizat de cineastul german Wim Wenders în 1999, care a inclus concertele susţinute de trupa cubaneză la Amsterdam şi la New York, a atras şi mai mult atenţia asupra formaţiei, fiind nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2000 şi premiat de Academia de Film Europeană la aceeaşi categorie.

În vara acestui an, Eliades Ochoa, Omara Portuondo, Guajiro Mirabal, Barbarito Torres şi ceilalţi 12 instrumentişti din Orquesta Buena Vista Social Club au revenit în România, pentru prima dată în formulă completă, pentru două concerte, la Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Regizorul Wim Wenders a avut motive întemeiate când i-a ales pe Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez, Cachaito Lopez, Compay Segundo, Omara Portuondo şi Eliades Ochoa să filmeze un documentar antologic despre muzica cubaneză. Aceştia sunt reprezentanţii cei mai de seamă ai "vârstei de aur" a muzicii din insula din Caraibe, cei fără virtuozitatea cărora iubitorii de muzică din întreaga lume nu ar fi aflat de "Chan Chan", "El Cuarto de Tula", "Candela" şi "Dos Gardenias".

Trombonul şefului de orchestră Jesus "Aguaje" Ramos a făcut, de-a lungul timpului, parte din toate înregistrările de muzică cubaneză ale casei de discuri World Circuit, iar măiestria lui interpretativă şi abilităţile de dirijor i-au asigurat un loc de cinste în turneele mondiale ale legendarilor Ibrahim Ferrer, Ruben González şi Omara Portuondo.

Barbarito Torres a fost conducătorul muzical al trupei Grupo Campoalegre, a cântat cu Afro-Cuban All Stars, iar pe albumul lui solo intitulat "Havana Café" i-a avut ca invitaţi pe Ibrahim Ferrer şi Omara Portuondo.

Sunetul inconfundabil al trompetei lui Guajiro Mirabal şi personalitatea lui copleşitoare i-au atras denumirea de "trompetă a Cubei". Albumul lui "Buena Vista Social Club Presents Manuel Guajiro Mirabal" a fost nominalizat la premiile Grammy şi Latin Grammy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici