Cai de zeci de mii de euro concurează la Campionatul Naţional de atelaje de la Herghelia Beclean - FOTO

Cai care valorează zeci de mii de euro se întrec în etapa a doua a Campionatului Naţional de atelaje de la Herghelia Beclean, care a început vineri şi se va încheia duminică, având programate probe de dresaj, maraton şi de obstacole.

809 afișări
Imaginea articolului Cai de zeci de mii de euro concurează la Campionatul Naţional de atelaje de la Herghelia Beclean - FOTO

Cai de zeci de mii de euro concurează la Campionatul Naţional de atelaje de la Herghelia Beclean FOTO

Directorul Hergheliei Beclean, Traian Lăpuşte, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că la concurs participă 12 atelaje trase de doi cai şi unul cu un cal, fiecare valorând cel puţin 70.000 de euro.

"Din păcate, nu am avut suficiente echipaje şi pentru proba de atelaje trase de patru cai şi am renunţat la ea. Avem aşadar 12 atelaje cu doi cai şi un atelaj cu un cal, o domnişoară din judeţul Bihor, Paula Nistor, pasionată de echitaţie, care nu are concurent, dar i se punctează timpul. În concursul de atelaje avem şi noi, Herghelia Beclean, un echipaj. Avem două iepe din Maestoso 47 şi un cal Neapolitano 31 (linii de sânge în rasa Lipiţan – n.r.), toţi trei lipiţani, unul fiind de rezervă", a spus Lăpuşte.

Vineri, în prima zi de concurs, a avut loc proba de dresaj în care arbitrii au fost atenţi la cât sunt de relaxaţi caii, la ritm, impuls, flexibilitate, plasare. De asemenea, ei au punctat stilul şi acurateţea figurilor executate şi au dat note pentru imaginea de ansamblu a atelajului, respectiv ţinuta driverului şi a secundului.

Despre proba de vineri, la care au asistat zeci de persoane, Traian Lăpuşte a spus că aceasta este foarte importantă, deşi nu la fel de spectaculoasă ca celelalte două.

"Calul îşi arată la această probă gradul de supunere faţă de driver. El trebuie să facă anumite mişcări care înseamnă trap întins, trap îngrămădit, pornire de pe loc, pornire cu spatele. Dresajul e o probă care spune ceva despre relaţia între driver şi cei doi cai. Nu e uşor să faci un cal să te asculte, dar cu muncă şi perseverenţă se poate face. Dovadă e şcoala de dresaj de la Viena. Acolo toţi sunt cai lipiţani, iar ceea ce se întâmplă la Viena e o demonstraţie că un cal poate face aproape orice. Eu cred că e cel mai inteligent animal", a afirmat directorul Hergheliei Beclean.

Proba de maraton începe sâmbătă, la ora 10.00, şi se va desfăşura pe 15,7 kilometri în trei faze, cu alură liberă pe o lungime de 5,5 kilometri, la pas pe o lungime de un kilometru şi la trap pe o lungime de 7 kilometri, distanţă ce trebuie parcursă cu o viteză medie de 14 km/h.

După faza a doua, atelajele se opresc obligatoriu timp de zece minute pentru odihnă şi controlul veterinar al cailor.

Proba de obstacole va fi duminică, de la ora 10.00, şi se va desfăşura pe un traseu de 700 de metri cu 20 de obstacole artificiale. Obstacolele sunt mai late cu doar 10-15 centimetri decât ecartamentul roţilor din spatele trăsurilor. Viteza medie trebuie să fie de 250 de metri/minut, iar doborârea unui obstacol se penalizează cu trei puncte.

"Şi duminică, la proba de obstacole, vine lume foarte multă şi se aud aplauze multe, oftaturi când se ratează. Eu cred însă că maratonul e cel mai spectaculos pentru că are mai multe faze, dar partea cea mai spectaculoasă este între obstacolele din lemn când echipajul trebuie să scoată un timp anume. Cei care fac timpii cei mai buni câştigă dacă au respectat traseul din interiorul obstacolului", a mai spus Traian Lăpuşte.

Directorul Hergheliei Beclean a adăugat că, în opinia sa, Campionatul Naţional de Atelaje poate fi numit "Formula 1" a sporturilor hipice.

"Fără îndoială că e o Formula 1 a sporturilor hipice, pentru că şi aici e multă adrenalină şi, în al doilea rând, vorbim de valoarea în bani a unui echipaj. O maşină de Formula 1 costă enorm, la acest concurs, la fel: doi cai – 80.000 de euro, o trăsură de prezentare-dresaj – 30.000 de euro, o trăsură de maraton – 30.000 de euro, driverul costă, furajarea costă, harnaşamentul costă, transportul atelajelor şi cailor la concursuri costă. Nu există în România un sport atât de scump ca un campionat de atelaje", a adăugat Traian Lăpuşte.

Herghelia Beclean este, de altfel, unul dintre cele mai mari centre de creştere a cailor de rasă din România, care are exemplare deosebite din rasele Lipiţan şi Semigreu Românesc.

"Când noi scoatem cai la vânzare, în două săptămâni nu mai avem niciun exemplar de lipiţan. Dacă oamenii cumpără, e o dovadă că au valoare caii. Se spune despre un cal din Beclean care a ajuns în Anglia în cele din urmă că s-a vândut cu un milion de lire sterline. A fost un armăsar negru scos din pepinieră, dar s-a vândut foarte bine, pentru că le trebuia un reproducător de calitate. A plecat de la noi, apoi s-a vândut în Ungaria şi apoi a ajuns în Anglia. Un echipaj cu doi cai s-a vândut cu 70.000 de euro fără nicio negociere. Noi avem foarte mulţi clienţi pentru cele două iepe Maestoso şi pentru calul Neapolitano 31 cu care concurăm, dar nu vrem să vindem, deşi aceasta ar fi idealul, să-i vinzi şi să iei alţii. Noi credem că nu şi-au atins potenţialul", a mai spus Traian Lăpuşte.

Herghelia Beclean are în prezent 246 de cai, dintre care 139 din rasa Semigreu Românesc şi 107 cai din rasa Lipiţan, rasă care are opt linii de sânge. La Beclean sunt cai din liniile Neapolitano, Siglavy-Capriola, Maestoso şi Incitato. Herghelia pune accent pe obţinerea lipiţanilor negri, culoare destul de rară la această rasă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici