Campionul României la latte art, un clujean, creează opere de artă într-o ceaşcă de cappuccino - GALERIE FOTO

Clujeanul Marius Nica a "dat" voleiul pentru meseria de "barista", iar pasiunea nou descoperită - latte art, adică desenatul într-o ceaşcă de cappuccino, şi îndemânarea sa i-au adus titlul de campion naţional al României. Acum, operele sale pot fi savurate într-un local din Cluj-Napoca.

1830 afișări
Imaginea articolului Campionul României la latte art, un clujean, creează opere de artă într-o ceaşcă de cappuccino - GALERIE FOTO

Campionul României la latte art, un clujean, creează opere de artă într-o ceaşcă de cappuccino (Imagine: Raul stef/Mediafax Foto)

Clujeanul Marius Nica a devenit barman dintr-o întâmplare, una fericită, după cum spune el. Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică a Universităţii "Babeş-Bolyai", specializarea volei, tânărul de 28 de ani a antrenat, timp de un an, o echipă de volei din care făceau parte fete în vârstă de 12 ani, iar în paralel a lucrat ca reprezentant de vânzări la o firmă. Aceasta a dat faliment şi, constrâns de împrejurări, Marius şi-a căutat altă slujbă, devenind barman într-un local din Cluj-Napoca.

"Am făcut un curs de barman în 2011, am diplomă de barman, mi-a plăcut latte art şi am făcut un alt curs. Şi aşa am intrat în lumea cafelei, am învăţat despre cafea, despre prăjirea cafelei, despre metode de preparare. Practic meseria de barman de un an şi şapte luni şi am descoperit meseria de «barista» de un an. «Barista» este traducerea în italiană a denumirii de barman, iar la nivel mondial «barista» este egal cu barman preparator de cafea", explică Marius Nica.

 

Campion naţional de "barista", meserie care nu apare în nomenclator

 

În România, meseria de "barista" nu apare în nomenclator, deşi se fac demersuri în acest sens, în timp ce aceea de barman figurează doar din 2010.

În primăvara anului trecut, Marius a participat la un campionat regional de barista desfăşurat la Cluj, la etapa de "latte art", unde s-a clasat pe locul al IV-lea, şi s-a calificat, astfel, la Campionatul Naţional de Barista, care a avut loc în iunie 2012 în Bucureşti.

"Acolo am participat la etapa de latte art şi am desenat în cappuccino un tulip cu trei petale şi un dragon şi la cea de cup tasting, iar la ambele am obţinut locul I. Cup tasting este o competiţie de degustare de cafea, o probă de recunoaştere a opt gusturi diferite dintr-un total de 24. Eu am recunoscut şase într-un timp de peste trei minute. M-a avantajat la această probă faptul că nu fumez, nu mănânc picant, iar papilele gustative simt mai uşor gustul cafelei", povesteşte el.

Pentru că a obţinut titlurile de campion naţional la cele două probe, Marius Nica a reprezentat anul trecut România la campionatele mondiale de cup tasting, de la Viena, respectiv latte art, de la Seul.

"La Viena m-am clasat pe locul 13 din 36 de participanţi, iar la Seul pe locul 25 din 32 de finalişti", spune el.


Secretul unui latte art reuşit, "furat" de la colegii de breaslă şi de pe internet

 

Marius Nica ar putea vorbi ore întregi despre cafea, despre prepararea ei, despre tipurile de cafea. Nu prea are timp liber şi toată viaţa lui pare să se învârtă în jurul cafelei: dacă nu e la bar, face antrenament pentru latte art sau prăjeşte cafea. La bar, pregăteşte câteva zeci de ceşti de cappuccino pe zi şi îşi aminteşte că a băut într-o zi de antrenament pentru etapa de cup tasting circa 20 de cafele espresso.

Cel mai mult îi place însă să deseneze în cappuccino. Tânărul spune că a furat meserie de la colegii de breaslă şi s-a inspirat de pe YouTube, încercând să imite apoi cum se desenează în cappuccino.

"Pentru latte art se prepară un espresso într-o ceaşcă de cappuccino, de circa 200 de mililitri, apoi se toarnă lapte montat sau barbotat, adică lapte rece, agitat cu abur de la espressor, care este într-o latieră, un ibric special din inox, iar laptele devine cremos. Cu acea cremă de lapte se modelează în cafea diverse forme, de la animale la flori. Aici intervin îndemânarea ta ca barista şi imaginaţia. Se pot face în cappuccino ursuleţ, dragon, lebădă, elefant, leu, pisică, câine, cal, dar şi trandafiri, frunze sau chiar maşini şi avioane. Sunt nişte tehnici de latte art şi se poate folosi şi un obiect ascuţit, un termometru metalic, cu care poţi desena orice doreşti", explică el.

Marius Nica a desenat, într-o ceaşcă de cappuccino, şi stema echipei favorite de fotbal, FC Barcelona, dar şi stemele celor două echipe clujene, "U" şi CFR.

"Lumea crede că e simplu să faci forme şi desene în cafea, dar, dacă nu ştii să prepari un espresso sau un cappuccino clasic, nu ai făcut nimic", susţine el.

 

Cea mai bună cafea e cea care îţi place

 

Marius spune că preferă cafeaua proaspăt prăjită, sută la sută arabica, în special din Costa Rica, Guatemala, Etiopia sau Kenya, şi este de părere că fiecare persoană poate să îşi găsească o cafea care să îi placă, deşi sunt foarte multe tipuri şi metode de preparare.

Tânărul afirmă că, în România, se poate trăi din meseria de barman/ barista, dar ceea ce şi-ar dori el este să nu mai existe compromisul între cele două meserii, ci o reglementare clară.

"În România, eşti barman şi barista, pentru că nu este doar meseria de barista, să te ocupi exclusiv de prepararea cafelei. Aş prefera să fiu doar barista, ca în străinătate, unde sunt cafenele, pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac", subliniază el.

După ce a participat la Campionatul Mondial de Latte Art de la Seul, Marius s-a gândit să rămână în Coreea de Sud, unde a descoperit foarte mulţi consumatori de cafea de calitate, dar a renunţat la idee datorită prietenei sale, cu care are "gânduri serioase".

Până una-alta, între două cafele servite la bar, gândurile îl poartă spre ediţia 2013 a Campionatului Naţional de Barista, unde vrea să îşi apere titlurile de campion la cele două etape.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici