Cauza morţii unui pictor celebru a fost stabilită la peste patru sute de ani de la deces

Cauza morţii lui Caravaggio, pictorul baroc italian ale cărui pânze realiste şi dramatice au stabilit un nou standard în arta occidentală, a fost dezvăluită la peste patru sute de ani de la deces, potrivit leparisien.fr.

3052 afișări
Imaginea articolului Cauza morţii unui pictor celebru a fost stabilită la peste patru sute de ani de la deces

Cauza morţii unui pictor celebru a fost stabilită la peste patru sute de ani de la deces

O echipă de cercetători de la Institut hospitalo-universitaire (IHU) Méditerranée Infection din Marsilia, Franţa, a stabilit că artistul italian Michelangelo Merisi da Caravaggio a murit, pe 18 iulie 1610, din cauza unei septicemii provocate de stafilococul auriu. Artistul nu avea decât 38 de ani.

Cercetătorii au amintit, într-un comunicat publicat marţi, că pictorul a fugit din Roma în Napoli după ce a comis o crimă, în timpul unei altercaţii de stradă. A murit patru ani mai târziu, în condiţii inexplicabile, pe când se întorcea de la Napoli la Roma.

"Datorită cooperării cu antropologi italieni şi cu microbiologul Giuseppe Cornaglia, echipele IHU au avut acces la mai mulţi dinţi prelevaţi de pe scheletul lui Caravaggio", se arată în comunicat.

Combinând mai multe metode de detectare a ADN-ului, "ucigaşul a fost identificat: stafilococul auriu", se mai arată în document.

Mai precis, Caravaggio s-a rănit şi astfel s-a infectat în timpul altercaţiei.

Articolul despre acest subiect va fi publicat în această toamnă în revista medicală Lancet Infectious Diseases.

Din 21 septembrie, zece pânze excepţionale realizate de Caravaggio vor fi expuse la Muzeul Jacquemart-André din Paris.

Caravaggio a fost un maestru al tehnicii clarobscurului, graţie căreia personajele sale parcă prindeau viaţă.

Considerat cel mai mare pictor italian al epocii sale, acesta a dus o viaţă violentă şi haotică. Artistul ajungea adeseori să fie încarcerat şi a ucis un om într-o bătăie, la Roma. Papa a emis o condamnare la moarte pe numele său, iar pictorul a murit pe o plajă, la sud de Roma, în circumstanţe misterioase, după ce, se presupune, obţinuse iertarea papală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici