Cazul Polanski: Victima cere, din nou, justiţiei americane să renunţe la acuzaţii

Samantha Geimer, cu care Roman Polanski a avut "relaţii sexuale ilegale" în 1977, aceasta având atunci doar 13 ani, a cerut din nou, vineri, justiţiei americane să renunţe la acuzaţiile aduse cineastului, potrivit unor documente făcute publice luni.

41 afișări
Imaginea articolului Cazul Polanski: Victima cere, din nou, justiţiei americane să renunţe la acuzaţii

Cazul Polanski: Victima cere, din nou, justiţiei americane să renunţe la acuzaţii

Avocaţii lui Geimer au depus cererea în numele clientei lor vineri, la Curtea de apel din Los Angeles (California).

Potrivit documentelor, Samantha Geimer, care în prezent locuieşte în Hawai împreună cu soţul şi cei trei copii ai săi, are mari probleme de sănătate, provocate de hărţuirea mediatică la care a fost supusă de la arestarea lui Roman Polanski, în Elveţia, pe 26 septembrie, în baza unui mandat emis de justiţia americană.

"Samantha şi avocatul său au primit aproape 500 de apeluri din partea presei din toată lumea, care i-a cerut să comenteze" arestarea lui Polanski, se indică în documentele judiciare.

În 1995, 1997 şi în luna ianuarie a acestui an, Samantha Geimer a cerut justiţiei americane să renunţe la acuzaţiile aduse cineastului, care a fugit din Statele Unite în 1978, înainte ca sentinţa sa să fie pronunţată.

În cererea depusă vineri de avocaţii lui Geimer se reafirmă faptul că regizorul a fugit din cauza "unui judecător corupt". "Oricare a fost crima sa, Polanski merita să fie tratat corect, însă nu s-a întâmplat acest lucru", au scris avocaţii. "Ziua în care Polanski a fugit este una tristă pentru justiţia americană. Samantha nu trebuia să plătească acest preţ", au adăugat aceştia.

Avocaţii condamnă şi presa care îi hărţuieşte clienta. Realizatori de televiziune celebri precum Larry King şi Oprah Winfrey "au sunat-o, toate emisiunile matinale ale posturilor naţionale au sunat-o, dar şi trei jurnalişti de la Los Angeles Times şi reprezentanţi ai marilor publicaţii americane şi străine", au spus aceştia. "Răspunsul (lui Geimer este, n.r.) «vă rog, lăsaţi-mă în pace». Însă ei nu o lasă în pace", au spus aceştia.

Totodată, mama, soţul şi cei trei copii ai lui Geimer au fost hărţuiţi de jurnalişti.

Video Stirileprotv.ro

Samantha Geimer a povestit în numeroase rânduri despre dezgustul pe care l-a simţit în timp ce prezenta faptele poliţiei şi apoi reprezentaţilor justiţiei americane. Ea a părăsit oraşul Los Angeles şi s-a mutat în Hawai, în anii 1980. Acolo s-a căsătorit şi a devenit mamă a trei copii, departe de celebritatea câştigată în ciuda voinţei sale.

În ianuarie, anul acesta, ea a cerut retragerea acuzaţiilor împotriva cineastului. Ea a explicat că insistenţa manifestată de parchetul oraşului Los Angeles în acest caz este "o glumă proastă" căreia ea i-a căzut victimă. La acestea se adaugă furia pe care o resimte de fiecare dată când justiţia americană face publică mărturia sa din timpul audierilor din anii '70. "Am supravieţuit, am depăşit chiar (problema aceasta, n.r.) şi m-am vindecat de tot răul pe care Polanski a putut să mi-l facă atunci când eram copil", a declarat aceasta, adăugând că este timpul "ca acest capitol să se încheie".

În 1977, Samantha Geimer era o adolescentă în vârstă de 13 ani. În acel an, în timp ce depunea mărturie în faţa unui juriu reunit pentru a judeca faptele cineastului, adolescenta a mărturisit că Roman Polanski i-a cerut mamei sale permisiunea de a organiza o şedinţă foto cu ea, în vila actorului Jack Nicholson, situată în cartierul Hollywood Hills. În vilă, Roman Polanski i-a oferit acesteia şampanie şi droguri, care au ameţit-o, a declarat ea în faţa juriului. Polanski i-a făcut fotografii nud în baie şi apoi, deşi ea a opus rezistenţă, a violat-o, potrivit mărturiei Samanthei. "Eram singuri şi nu ştiam ce se poate întâmpla dacă făceam o criză. Însă, după ce am opus rezistenţă o vreme, m-am gândit că, bine, aş putea să mă întorc acasă după asta", povestea Samantha într-un interviu acordat în 2003.

Polanski s-a aflat iniţial sub incidenţa mai multor capete de acuzare, inclusiv cele de viol şi corupere prin administrare de droguri. În mărturia pe care a depus-o în timpul procedurii de anchetare, cineastul a declarat că este vinovat doar de întreţinere de raporturi sexuale cu o minoră. Polanski a petrecut 42 de zile în închisoarea din California, pentru evaluare psihiatrică, şi a părăsit Statele Unite înainte de formularea sentinţei, mutându-se în Franţa.

Puternic dezaprobat de presa americană din acea perioadă, cineastul franco-polonez nu s-a mai întors niciodată în Statele Unite, nici măcar atunci când a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, în 2003, pentru filmul "Pianistul", cu Adrien Brody în rolul principal.

Polanski era unul dintre cei mai apreciaţi regizori de la Hollywood la sfârşitul anilor '60 şi începutul anilor '70, pentru stilul avangardist al filmelor sale. El s-a bucurat de compasiunea americanilor după ce soţia lui însărcinată, actriţa Sharon Tate, a fost ucisă, în 1969, în Los Angeles, de patru membri ai sectei lui Charles Manson. Polanski, regizorul filmelor devenite clasice "Un copil pentru Rosemary" (1968) şi "Cartierul chinezesc" (1974), are cetăţenie franceză şi nu poate fi extrădat de Franţa în Statele Unite.

Roman Polanski, care are 76 de ani, se află, din data de 26 septembrie, într-o închisoare din Elveţia. Joi, justiţia americană a prezentat oficial cererea de extrădare a cineastului în SUA. După acest anunţ, cineastul a făcut cunoscut faptul că se opune extrădării. "Polanski nu-şi schimbă opinia. Nu va accepta cererea de extrădare făcută de Statele Unite", a declarat avocatul său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici