Cea mai tânără femeie care a zburat singură în jurul lumii şi-a încheiat călătoria. Zara Rutherford: Au fost „momente uimitoare”

  • O adolescentă belgiano-britanică ocupă un loc în cărţile recordurilor devenind cea mai tânără femeie care a zburat singură în jurul lumii.
  • Tânăra în vârstă de nouăsprezece ani a parcurs singură o călătorie de 52.000 km, în 31 de ţări şi cinci continente.
2313 afișări
Imaginea articolului Cea mai tânără femeie care a zburat singură în jurul lumii şi-a încheiat călătoria. Zara Rutherford: Au fost „momente uimitoare”

Sursa foto: Twitter

Zara Rutherford, în vârstă de 19 ani, a aterizat joi pe aeroportul Kortrijk-Wevelgem din Flandra, chiar după ora locală 13:00, completând o călătorie de 52.000 km, în 31 de ţări de pe cinci continente, potrivit The Guardian.

„Este pur şi simplu o nebunie. Nu am realizat prea bine”, a declarat Rutherford. Ea a spus că au fost „momente uimitoare”, dar şi momente în care se temea pentru viaţa ei. „Aş spune că cea mai grea parte a fost zborul deasupra Siberiei, pentru că era extrem de frig. Pe sol erau minus 35 de grade... Dacă motorul s-ar fi oprit atunci, eram la câteva ore distanţă de salvare şi nu ştiu cât aş fi putut supravieţui”.

Făcând o aterizare lină pe pistă, ea a devenit prima femeie care a zburat în jurul lumii într-o lumină ultraluminoasă şi prima belgiană care a înconjurat globul singură pe calea aerului.

Părinţii lui Rutherford sunt piloţi şi au început să o ia în avioane mici de când era mică. Până la vârsta de 14 ani, ea învăţa să zboare şi visa la o călătorie în jurul lumii.

„Visul meu a fost într-adevăr să zbor în jurul lumii. Dar întotdeauna am crezut că este imposibil: este scump, periculos, complicat, un coşmar logistic”, a spus ea într-un interviu. „Aşa că nu m-am gândit niciodată la asta de două ori. Şi apoi terminam şcoala şi m-am gândit: dacă o să fac ceva nebunesc cu viaţa mea, acesta este momentul perfect să o fac”.

Pe 18 august anul trecut, ea a decolat cu Shark Aero cu două locuri, una dintre cele mai rapide avioane uşoare din lume, care poate atinge viteze de până la 300 km/h. Zburând spre vest, ea s-a oprit în Marea Britanie, Groenlanda, America, Rusia, s-a dus în buclă în sud-estul Asiei, la nord până în India, Orientul Mijlociu, Egipt şi înapoi în Europa.

O călătorie cu peripeţii

Rutherford putea zbura doar în timpul zilei senine. Ea s-a confruntat cu toate condiţiile meteorologice, inclusiv condiţii cu care nu fusese niciodată antrenată să facă faţă în Belgia. Au fost temperaturi îngheţate în Groenlanda, Alaska şi Rusia, ceaţă în deşert în Arabia Saudită, furtuni la ecuator, incendii de vegetaţie peste California şi fum peste India, care au redus vizibilitatea.

Rusia a fost cea mai grea provocare a ei, dar şi una dintre cele mai importante. „Unul dintre cele mai impresionante momente a fost zborul deasupra Siberiei, pentru că este atât de îndepărtat şi nu ştiu dacă o voi mai vedea vreodată”, a spus ea. Arabia Saudită s-a remarcat şi ca „foarte frumoasă, foarte diversă şi vremea a fost grozavă”.

De asemenea, Rutherford a trebuit să ”navigheze” prin restricţiile şi birocraţia Covid în schimbare rapidă. Ea a anulat o oprire în China, după ce o schimbare a regulilor guvernamentale a însemnat că ar fi trebuit să stea în carantină.

Unul dintre cele mai înfricoşătoare momente ale călătoriei sale a fost când a trebuit să navigheze pe una dintre cele mai aglomerate rute de aviaţie din lume pentru a ajunge în Coreea de Sud, evitând în acelaşi timp spaţiul aerian chinez şi nord-coreean.
 
Călătoria ei de la Mumbai la Dubai a fost un zbor obositor de opt ore, în mare parte pe apă, care s-a încheiat cu o deviere către un alt aeroport din cauza unei furtuni rare.
 
Când era blocată în Alaska şi aştepta viza rusă, a lucrat la întreţinerea avioanelor şi a aplicat la universităţi.
 
Acum, revenită în Belgia, plănuieşte să studieze inginerie electrică şi speră să devină astronaut.
 
Adolescenta, care are ca idoli ce o inspiră pe pionierul aviaţiei americane Amelia Earhart şi pe cosmonautul rus Valentina Tereshkova, a spus că speră ca gestul ei să încurajeze mai multe fete să studieze ştiinţă şi inginerie.
 
„În copilărie, nu prea am văzut multe femei piloţi sau femei informaticieni”, a spus ea. „Acestea sunt două dintre pasiunile mele şi este destul de descurajator când nu există nimeni cu care să poţi relaţiona care să facă oricare dintre aceste lucruri”.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici