Cel mai vechi cartonaş de baseball, vândut la licitaţie. Ce sumă a fost plătită pentru suvenir - FOTO

O fotografie rară cu membrii echipei de baseball Brooklyn Atlantics, datând din 1865 şi considerată a fi primul cartonaş de baseball al tuturor timpurilor, a fost vândută la licitaţie, joi, în Maine.

332 afișări
Imaginea articolului Cel mai vechi cartonaş de baseball, vândut la licitaţie. Ce sumă a fost plătită pentru suvenir - FOTO

Cel mai vechi cartonaş de baseball, vândut la licitaţie. Ce sumă a fost plătită pentru suvenir (Imagine: sacoriverauction.com)

Cumpărătorul, un bărbat din Massachusetts, care a dorit să nu îi fie dezvăluită identitatea, a achitat suma de 92.000 de dolari, plătiţi integral în numerar, cartonaşul fiind adjudecat după foarte puţine runde, spune Troy Thibodeau, manager al casei de licitaţii Biddeford, din Maine, potrivit Reuters.

Fotografia echipei de baseball a fost montată pe un cartonaş, de forma unei cărţi de vizită, şi este singurul exemplar care există, deşi Biblioteca Congresului deţine o imagine similară, realizată însă de pe un alt negativ.

Imaginea de pe cartonaş îi înfăţişează pe cei nouă membri ai Brooklyn Atlantics, cunoscuţi drept primii campioni la baseball ai tuturor timpurilor, şi pe antrenorul acestora. Echipa a fost fondatoarea clubului National Association of Base Ball Players, un predecesor al actualei Ligi Naţionale de Baseball.

"Este mai degrabă o fotografie decât un cartonaş de baseball, însă mulţi o consideră a fi primul cartonaş de baseball, bazându-se pe faptul că a fost distribuit de echipă. A dat startul modei cartonaşelor de baseball", a mai spus Troy Thibodeau.

Respectivul cartonaş a fost adus în Maine pentru a fi scos la vânzare de un pasionat de antichităţi, care a oferit la licitaţie şi câteva sticle vechi de Coca Cola şi scaune din stejar, adaugă directorul casei de licitaţii. Dacă pentru acestea din urmă a obţinut doar 100 de dolari, cartonaşul a fost evaluat la mult mai mult.

În august 2012, aceeaşi casă de licitaţii a vândut, pentru 72.000 de dolari, un alt cartonaş de baseball, care îl înfăţişa pe Michael "King" Kelly şi care data din 1888.

Potrivit lui Thibodeau, nu se ştie câte cartonaşe cu Brooklyn Atlantics au fost produse, dar se ştie că acestea au fost imprimate pe cheltuiala clubului sportiv şi înmânate fanilor echipei, dar şi susţinătorilor echipelor adverse, deoarece Atlantics a fost o echipă atât de bună încât era apreciată şi de adversari. 

Proprietarul casei de licitaţii a mai spus că a fost foarte grea stabilirea unui preţ estimativ pentru cartonaş, tocmai din cauză că acesta este atât de rar. În cele din urmă, casa de licitaţii a anunţat un preţ minim de pornire de 50.000 de dolari, preţul maxim estimat fiind de 500.000 de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici