Cercetătorii italieni au găsit o nouă reţetă pentru a prelungi valabilitatea pastelor proaspete

  • Cercetătorii italieni au descoperit că o nouă variantă de ambalare, combinată cu un ingredient special, ar putea prelungi durata de valabilitate a pastelor proaspete cu o lună.
  • Modificarea procesului de ambalare ar putea permite păstrarea pastelor timp de 120 de zile, reducând astfel risipa de alimente.
692 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii italieni au găsit o nouă reţetă pentru a prelungi valabilitatea pastelor proaspete

Sursa foto: Twitter

Pastele proaspete industriale, tratate termic, au o durată de depozitare de aproximativ 30-90 de zile, dacă sunt păstrate în mod corespunzător. Cu toate acestea, printr-o abordare triplă, care implică noi forme de ambalare, o atmosferă diferită de ambalare şi adăugarea de bacterii "bune", cercetătorii au reuşit să prelungească această perioadă la 120 de zile.

Scriind în revista Frontiers in Microbiology, echipa spune că dezvoltarea ar putea ajuta la combaterea risipei alimentare, aducând beneficii potenţiale "asupra economiei şi mediului, stimulând inovaţia în modelele de producţie existente", potrivit The Guardian.

Desfăşurarea studiului

Oamenii de ştiinţă din Italia raportează că au lucrat cu o fabrică de paste din Altamura pentru a crea 144 de mostre de paste scurte şi subţiri răsucite, cunoscute sub numele de trofie. Un set de 48 de eşantioane a fost ambalat folosind folie convenţională şi o atmosferă de ambalare compusă din 20% dioxid de carbon şi 80% azot.
 
Un al doilea set de 48 de mostre a fost ambalat cu o folie mai puţin permeabilă la apă şi oxigen şi cu o atmosferă compusă din 40% dioxid de carbon şi 60% azot, în timp ce al treilea set de 48 de mostre a folosit, de asemenea, aceste noi condiţii, dar, în plus, a avut un amestec de probiotice cu mai multe tulpini adăugat în aluatul de paste. Toate probele au fost depozitate la 4 grade Celsius.
 
Echipa raportează că pastele ambalate în mod convenţional au prezentat o scădere a nivelului de dioxid de carbon pe o perioadă de depozitare de 90 de zile, ceea ce a dus la apariţia unor mucegaiuri vizibile. În schimb, cele două tipuri de probe experimentale au avut o atmosferă aproape stabilă şi nu au înregistrat nicio creştere a ciupercilor pe o perioadă de 120 de zile.
 
Echipa adaugă că, până la 90 de zile, nivelurile de microbi consumatori de oxigen au crescut în probele de paste ambalate în mod convenţional, dar au rămas stabile în ambele tipuri de probe experimentale pe parcursul a 120 de zile. Cu toate acestea, aceste niveluri au fost mai scăzute în probele cu probiotice adăugate în aluat.
 
Echipa spune că rezultatele sugerează că noua abordare a ambalării extinde durata de depozitare a pastelor proaspete refrigerate până la 120 de zile, adăugând că stabilitatea pastelor în timpul depozitării este îmbunătăţită prin adăugarea probioticelor, deoarece acestea reduc creşterea microbilor nedoriţi.
 
În timp ce legile italiene dictează diverse aspecte ale pastelor produse în ţară, Dr. Francesca De Leo de la Consiliul Naţional de Cercetare din Italia şi coautor al cercetării, a declarat că noua abordare este pe deplin conformă cu legislaţia. „A fost deja testată cu compania de paste care a colaborat la acest studiu. Într-adevăr, studiul a fost conceput pornind de la analiza nevoilor companiei", a spus ea.
 
Leo a adăugat că, deşi au fost luate în considerare costurile inovaţiei, iar compania implicată în studiu a aprobat şi a utilizat procesul pentru propria fabrică, nu a fost făcută nicio analiză de fezabilitate pe termen mediu şi lung.
 
„Este cu siguranţă necesar să se ia în considerare faptul că costurile, în principal în ceea ce priveşte probioticele, sunt echilibrate de îmbunătăţirea producţiei cu posibilitatea de a extinde pieţele de desfacere", a spus ea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici