Cineasta de origine română Lia van Leer, o pionieră a cinematografiei israeliene, a murit la 91 de ani

Cineasta de origine română Lia van Leer, supranumită "prima doamnă a cinematografiei israeliene", a murit la Ierusalim, pe 13 martie, la vârsta de 91 de ani.

144 afișări
Imaginea articolului Cineasta de origine română Lia van Leer, o pionieră a cinematografiei israeliene, a murit la 91 de ani

Cineasta de origine română Lia van Leer,o pionieră a cinematografiei israeliene,a murit la 91 de ani (Imagine: HEPTA)

Lia van Leer, neobosita fondatoare a Cinematecii din Haifa şi a Cinematecii din Ierusalim, dar şi a Arhivei de Film din Israel şi a Festivalului de Film de la Ierusalim, născută în oraşul Bălţi - care făcea parte din România în anul naşterii sale, 1924, dar în prezent se află pe teritoriul Republicii Moldova -, a fost trimisă de părinţii ei în Palestina în 1940, pentru a fi alături de sora ei mai mare. Nu şi-a revăzut părinţii niciodată, pentru că aceştia au fost ucişi de nazişti după plecarea ei, informează screendaily.com.

Lia van Leer a studiat la Universitatea Ebraică din Ierusalim, unde l-a cunoscut pe Wim van Leer, un inginer, pilot, dramaturg, producător de film şi urmaş al unei celebre familii olandeze. Cei doi s-au căsătorit în 1952.

Cuplul s-a stabilit în Haifa, folosindu-şi propria colecţie de filme pe 16 milimetri pentru a înfiinţa un club de film, care s-a dezvoltat ulterior şi a devenit Cinemateca din Haifa şi Arhiva de Film din Israel.

După 1967, când Ierusalimul a revenit sub stăpânire israeliană, Lia van Leer s-a mutat în acest oraş, luând cu ea Arhiva de Film pentru a înfiinţa Cinemateca din Ierusalim.

Noua Cinematecă, construită cu ajutorul donaţiilor substanţiale făcute de afaceristul brazilian George Ostrovsky şi sprijinită de fostul primar al Israelului Teddy Kollek, a fost inaugurată în 1981, iar trei ani mai târziu a devenit sediul principal al Festivalului de Film de la Ierusalim. Lia van Leer a coordonat toate cele trei proiecte (cinemateca, arhiva şi festivalul) până în 2007, când, întrucât depăşise vârsta de 80 de ani, a preferat să deţină o funcţie onorifică, devenind preşedintele tuturor celor trei instituţii.

Veritabil "globetrotter", Lia van Leer avea prieteni în rândul cineaştilor din lumea întreagă şi a lipsit extrem de rar de la evenimentele cinematografice importante, implicându-se cu trup şi suflet în strângeri de fonduri, colecţionând filme şi invitând numeroşi cineaşti la tradiţionalul ei seminar cinematografic din timpul sezonului de vară, care a devenit foarte repede un festival cu o reputaţie impecabilă.

Extrem de apreciată pentru altruismul şi implicarea sa în fiecare aspect al culturii cinematografice, contribuţia Liei van Leer s-a dovedit esenţială în dezvoltarea unei noi generaţii de cineaşti israelieni, dar şi în educarea publicului din această ţară, prin îmbogăţirea ofertei de filme proiectate în Israel.

Lia van Leer a făcut parte din juriile festivalurilor de la Cannes şi Berlin şi a fost recompensată cu Israel Prize - cea mai prestigioasă distincţie din ţara sa - pentru întreaga carieră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici