Cineastul chinez Zhang Yimou va realiza primul său film în limba engleză

Cineastul chinez Zhang Yimou, devenit celebru pe plan internaţional cu pelicula "Raise the Red Lantern", va regiza primul său film în limba engleză, "The Parsifal Mosaic", o adaptare a romanului omonim scris de Robert Ludlum în 1982.

67 afișări
Imaginea articolului Cineastul chinez Zhang Yimou va realiza primul său film în limba engleză

Zhang Yimou (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Zhang Yimou, nominalizat de două ori la premiile Oscar, este primul regizor chinez care a semnat cu un studio de producţie american, Universal Studio, pentru realizarea unui lungmetraj în limba engleză, potrivit site-ului deadline.com.

O primă versiune a scenariului a fost deja finalizată de David Self. Însă, în curând, va fi scris un alt scenariu, sub supravegherea lui Zhang Yimou, informează theguardian.com.

Această ecranizare a romanului scris de Robert Ludlum - autorul seriei care îl are în centru pe agentul Jason Bourne - spune povestea unui ofiţer american de spionaj, care este martor la asasinarea iubitei sale, un agent dublu care lucrează pentru KGB. Lucrurile nu sunt însă ceea ce par şi ofiţerul va fi implicat într-o conspiraţie din care trebuie să scape cu viaţă.

Filmul va fi produs de Brian Grazer şi Ron Howard (regizor al filmelor "Rush: Rivalitate şi adrenalină", "Frost/ Nixon"), acesta din urmă fiind desemnat să regizeze adaptarea romanului lui Ludlum în 2009.

Cel mai mare succes de box-office al regizorului Zhang Yimou a fost lungmetrajul "Eroii/ Hero", cu Jet Li în rolul principal, care a avut încasări de 54 de milioane de dolari în Statele Unite ale Americii. Cel mai recent film al său se intitulează "The Flowers of War" (2011) şi l-a avut în rolul principal pe actorul Christian Bale. Acest lungmetraj a fost nominalizat în 2012 la Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Zhang Yimou a fost nominalizat de două ori la Oscar. Niciun film şi niciun regizor din China nu a câştigat însă vreodată un trofeu major la gala organizată de Academia de film americană.

Regizorul Zhang Yimou a câştigat două premii Leul de Aur, în 1992, cu "Qiu Ju da guan si/ The Story of Qiu Ju", şi în 1999, cu "Mica învăţătoare", precum şi un Leu de Argint, cu "Da hong deng long gao gao gua/ Raise the Red Lantern", în 1991, la Festivalul de Film de la Veneţia.

Primul său film, "Sorgul roşu", în care joacă Gong Li, soţia şi muza sa, a câştigat Ursul de Aur la Berlin în 1988. Regizorul a devenit celebru pe plan internaţional cu filmul "Da hong deng long gao gao gua/ Raise the Red Lantern". Au urmat "Huozhe/ Lifetimes", marele premiu al juriului de la Cannes, în 1994, şi "Eroul", în 2003. Cineastul chinez are în palmares şi două premii BAFTA.

Cineastul chinez Zhang Yimou, care a recunoscut că are trei copii cu actuala soţie, încălcând astfel politica oficială a copilului unic, a fost amendat recent de autorităţile chineze cu suma de 7,48 de milioane de yuani (900.000 de euro), sumă pe care a şi plătit-o la începutul lunii februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici