Craterul misterios al unui meteorit gigantic, care a lovit Pământul cu 800.000 de ani în urmă

Potrivit cercetătorilor, unul dintre cei mai mari meteoriţi care a lovit Pământul vreodată a izbit planeta în urmă cu aproape 800.000 de ani, locul exact al impactului nefiind identificat până acum. Noile studii ar putea conduce la desluşirea acestui mister, a relatat CNN.

2694 afișări
Imaginea articolului Craterul misterios al unui meteorit gigantic, care a lovit Pământul cu 800.000 de ani în urmă

Sursa: Profimedia

Craterul s-ar putea afla sub un strat de lavă, ocupând 910 kilometri cubi din câmpul vulcanic al platoului Bolaven din sud-estul statului asiatic Laos, potrivit unui document publicat în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences”, arată CNN.
 
Un meteorit este un obiect din spaţiu care supravieţuieşte unei călătorii prin atmosferă şi cade pe suprafaţa Pământului. Cel care a izbit Pământul cu peste 790.000 de ani în urmă a măsurat aproximativ 2 kilometri lăţime, iar impactul a fost atât de puternic încât resturile acestuia s-au înprăştiat în Asia, Australia şi Antarctica.
 
Primele indicii care au dus la descoperirea craterului au fost o serie de obiecte sticloase mici, asemănătoare cu pietricele, numite tectite. „Existenţa tectitelor demonstrează că meteoritul a fost atât de voluminos şi avea o viteză atât de mare încât a reuşit să topească rocile pe care le-a lovit”, a declarat profesorul Kerry Sieh, investigatorul principal al Observatorului Pământului din Singapore şi unul dintre autorii lucrării. 
 
Oamenii de ştiinţă au reuşit în mare măsură să determine craterele de provenienţă ale tectitelor din lume, cu excepţia unuia singur. Tectitele formate în urma impactului dintre acel meteorit şi planeta noastră acoperă aproximativ 10% din suprafaţa pământului, din sudul Chinei până în sudul Australiei, desemnând cea mai extinsă astfel de suprafaţă. Pe baza calculelor oamenilor de ştiinţă, craterul ascuns ar măsura 13 kilometri lăţime şi 17 kilometri lungime şi s-ar putea afla sub câmpul vulcanic al platoului Bolaven din Laos.
 
 
„Studiul nostru este primul care a luat în considerare atât de multe dovezi, de la natura chimică a tectitelor la caracteristicile lor fizice şi de la măsurători gravitaţionale până la măsurătorile depunerilor de lavă care ar fi putut îngropa craterul.” Cercetările vor continua pentru a identifica locul exact al imactului dintre meteorit şi Pământ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici