CRONOLOGIE: Cele mai importante momente în cinematografia mondială în anul 2012

Cele mai importante momente în cinematografia mondială în anul 2012:

754 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Cele mai importante momente în cinematografia mondială în anul 2012

CRONOLOGIE: Cele mai importante momente în cinematografia mondială în anul 2012 (Imagine: Shutterstock)

IANUARIE

Asociaţia presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association) a premiat, la cea de-a 69-a ediţie a Globurilor de Aur, filmele "Artistul/ The Artist" şi "Descendenţii/ The Descendants", desemnate cea mai bună comedie, respectiv cea mai bună dramă. Premiile pentru interpretare într-un rol principal în lungmetraj au fost împărţite de actorii George Clooney (dramă) şi Jean Dujardin (comedie/ musical) şi de actriţele Meryl Streep (dramă) şi Michelle Williams (comedie/ musical). Premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Martin Scorsese, pentru filmul "Hugo".

Au mai primit câte un Glob de Aur Christopher Plummer - cel mai bun actor în rol secundar ("Beginners"), Octavia Spencer - cea mai bună actriţă în rol secundar ("Culoarea sentimentelor/ The Help"), "Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului/ The Adventures of Tintin" - cel mai bun film animat, Woody Allen - cel mai bun scenariu ("Miezul nopţii în Paris"), "Nader şi Simin, o despărţire
/ A Separation" (Iran) - cel mai bun film străin.

 

Lungmetrajul mut alb-negru "The Artist" a fost marele învingător şi la cea de-a 32-a gală a premiilor decernate de asociaţia britanică London Critics' Circle, organizată pe 19 ianuarie, unde a primit trei trofee, inclusiv pentru cel mai bun film al anului. Lungmetrajul "The Artist" s-a impus şi la categoriile "cel mai bun regizor" (Michel Hazanavicius) şi "cel mai bun actor" (Jean Dujardin).

FEBRUARIE

Lungmetrajul italian "Caesar Must Die/ Cesare deve morire", o docudramă în alb-negru regizată de fraţii Paolo şi Vittorio Taviani, a primit Ursul de Aur la cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Juriul, prezidat în acest an de Mike Leigh, a acordat Ursul de Argint dramei maghiare "Csak a szél", de Bence Fliegauf, o peliculă inspirată dintr-un fapt real - asasinarea unei familii de ţigani din Ungaria. Cineastul german Christian Petzold a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru regie ("Barbara"), iar debutanta Rachel Mwanza a primit Ursul de argint pentru cea mai bună actriţă ("War Witch").

Filmul danez "En Kongelig Affære/ A Royal Affair", regizat de Nikolaj Arcel, inspirat dintr-un scandal real din Danemarca secolului al XVIII-lea, este singura peliculă care a reuşit să se impună la mai mult de o categorie. Astfel, acest lungmetraj i-a adus lui Mikkel Boe Folsgaard Ursul de argint pentru cel mai bun actor, iar cineaştii Nikolaj Arcel şi Rasmus Heisterberg au primit Ursul de argint pentru cel mai bun scenariu.

 

Lungmetrajul mut "The Artist" a fost marele câştigător şi la gala premiilor Academiei de Film şi Televiziune Britanice (BAFTA), obţinând şapte trofee, printre care cele pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor (Michel Hazanavicius) şi cel mai bun actor (Jean Dujardin).

Confirmând aşteptările specialiştilor din industria cinematografică, Meryl Streep a fost desemnată câştigătoare la categoria "cea mai bună actriţă", pentru rolul principal din pelicula "Doamna de fier/ The Iron Lady", în care artista o interpretează pe Margaret Thatcher, fostul premier al Marii Britanii. De asemenea, Octavia Spencer a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar ("Culoarea sentimentelor"), în timp ce Christopher Plummer a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar ("Beginners").

 

Lungmetrajul "The Artist", de Michel Hazanavicius, a câştigat cele mai multe trofee - şase - la gala César 2012, inclusiv premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cea mai bună actriţă (Berenice Bejo). În mod surprinzător, Jean Dujardin, care câştigase majoritatea premiilor sezonului, inclusiv Globul de Aur şi BAFTA, dar şi trofeul pentru interpretare la Festivalul de la Cannes 2011, a fost învins la categoria "cel mai bun rol principal masculin" de Omar Sy, premiat pentru rolul din "Intouchables".

 

Lungmetrajul mut "The Artist" a câştigat patru trofee, inclusiv la categoria cel mai bun film, la Independent Spirit Awards 2012, distincţii acordate realizatorilor de producţii independente care nu lucrează cu marile studiouri de la Hollywood. Astfel, "The Artist" a primit premiile Independent Spirit pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol principal şi cea mai bună imagine (Guillame Schiffman).

La aceeaşi gală, filmul "Descendenţii/ The Descendants", de Alexander Payne, a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu (Alexander Payne, Nat Faxon şi Jim Rash) şi cea mai bună actriţă în rol secundar (Shailene Woodley). De asemenea, veteranul Christopher Plummer a primit premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin ("Beginners"), iar Michelle Williams - premiul pentru cea mai bună actriţă ("My Week with Marilyn"). Drama iraniană "A Separation" a primit premiul pentru cel mai bun film internaţional, iar "The Interrupters" a fost desemnat cel mai bun documentar.

 

"The Artist" a fost marele câştigător şi al celei de-a 84-a gale a premiilor Oscar 2012, primind cinci trofee din partea Academiei de film americane. Pe lângă premiul pentru cel mai bun film, această coproducţie Franţa/ Belgia a mai primit Oscarul pentru cea mai bună regie şi cele pentru cel mai bun actor în rol principal (Jean Dujardin), cea mai bună coloană sonoră şi cele mai bune costume.

De asemenea, pelicula "Hugo", de Martin Scorsese, şi-a adjudecat cinci trofee, în special la categoriile tehnice: cea mai bună regie artistică, cea mai bună imagine, cele mai bune efecte vizuale, cel mai bun montaj de sunet şi cel mai bun mixaj de sunet.

Actriţa Meryl Streep a câştigat cel de-al treilea Oscar din carieră, pentru interpretarea fostului premier britanic Margaret Thatcher în "The Iron Lady". Premiile secundare pentru interpretare au revenit actorilor Christopher Plummer ("Beginners") şi Octavia Spencer ("The Help").

MAI

"Amour", de Michael Haneke, a obţinut trofeul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes 2012, unde filmul românesc "După dealuri", de Cristian Mungiu, a fost recompensat cu premiul pentru scenariu şi cel pentru interpretare feminină (ex-aequo Cristina Flutur şi Cosmina Stratan).

Premiul pentru interpretare masculină a revenit actorului Mads Mikkelsen, pentru rolul din pelicula "The Hunt", marele premiu a revenit filmului "Reality", de Matteo Garrone, iar premiul juriului a fost atribuit filmului "Partea îngerilor/ The Angel's Share", de Ken Loach.

La aceeaşi gală au mai fost decernate premiile pentru cea mai bună regie - Carlos Reygadas ("Post Tenebras Lux"), Caméra d'Or - "Beasts of the Southern Wild" de Benh Zeitlin, Palme d'Or pentru scurtmetraj - "Silent", de L. Rezan Yesilbas, premiul FIPRESCI - "In the Fog", de Sergei Loznitsa (selecţia oficială), "Beasts of the Southern Wild", de Benh Zeitlin (Un Certain Regard), "Hold Back", de Rachid Djaidani (Semaine de la Critique), premiul Juriului Ecumenic - "The Hunt", de Thomas Vinterberg, marele premiu Un Certain Regard - "Despues de Lucia", de Michel Franco.

 

Actorul american Adam Sandler şi filmul său "Jack and Jill" au stabilit, în luna mai, un record pentru un tip de premii infame, câştigând 10 trofee Zmeura de Aur, care "recompensează" cele mai proaste pelicule şi performanţe actoriceşti. Reprezentanţii The Golden Raspberry Foundation au precizat că această comedie, în care Adam Sandler a fost producător, actor şi regizor, este primul film din istoria de 32 de ani a premiilor Zmeura de Aur care s-a impus la 10 categorii, inclusiv "cel mai prost actor", "cea mai proastă actriţă", "cel mai prost scenariu" şi "cel mai prost lungmetraj". În acest film, Sandler joacă rolul lui Jack, dar şi pe cel al surorii gemene a acestuia, Jill. De asemenea, renumitul actor american Al Pacino a fost desemnat "cel mai prost actor în rol secundar", pentru apariţia sa specială în filmul "Jack şi Jill".

IUNIE

Lungmetrajul "Jocurile foamei/ The Hunger Games" a fost marele câştigător la gala MTV Movie Awards 2012, obţinând patru premii, dar trofeul pentru cel mai bun film a revenit, pentru al patrulea an consecutiv, unei pelicule din seria "Amurg/ Twilight". Filmul postapocaliptic "The Hunger Games" a câştigat trofeele pentru cea mai bună interpretare masculină (Josh Hutcherson), cea mai bună interpretare feminină (Jennifer Lawrence), cea mai bună transformare (Elizabeth Banks) şi cea mai bună scenă de luptă.

Premiul pentru cel mai bun film al anului - decis de fani în urma voturilor online - a fost atribuit peliculei cu vampiri "Saga Amurg: Zori de Zi - Partea I/ The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1".

La aceeaşi gală, actorul american Johnny Depp a fost recompensat cu Generation Award, pentru contribuţia deosebită adusă industriei cinematografice în ultimii 20 de ani, graţie unor roluri de excepţie precum cele din filmele " Edward Mâini-de-foarfece", "Charlie şi Fabrica de Ciocolată" şi " Legenda călăreţului fără cap".

AUGUST

Drama franceză "La fille de nulle part/ The Girl From Nowher", de Jean-Claude Brisseau, a fost câştigătoarea trofeului Leopardul de Aur, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, ediţia a 65-a. Printre ceilalţi mari câştigători ai galei s-au numărat filmele "Somebody Up There Likes Me", de Bob Byington (premiul special al juriului), şi "Lore", de Cate Shortland (premiul publicului).
Două trofee importante au recompensat coproducţia Coreea de Sud/ China "Wo hai you hua yao shuo/ When Night Falls", de Liang Ying - cea mai bună regie şi cea mai bună actriţă (An Nai). Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Walter Saabel, pentru rolul din "Der glanz des tages" (Austria).

SEPTEMBRIE

Lungmetrajul sud-coreean "Pieta", de Kim ki-Duk, a câştigat trofeul Leul de Aur la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Paul Thomas Anderson, pentru "The Master", un film care a luat şi premiul pentru cel mai bun actor, acordat ex-aequo lui Philip Seymour Hoffman şi Joaquin Phoenix. Premiul pentru cea mai bună actriţă i-a revenit lui Hadas Yaron, din Israel, pentru "Fill The Void", de Rama Bursthein.

Regizorul austriac Ulrich Seidel a câştigat premiul special al juriului, pentru "Paradise: Faith". Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat peliculei "Something in the Air", de Olivier Assayas, iar premiul Orizzonti a fost acordat peliculei "San Zimei" de Wang Bing (Hong Kong).

În cadrul secţiunii independente Săptămâna Internaţională a Criticii, cel mai bun film a fost considerat "L'intervallo", de Leonardo Di Costanzo. În această secţiune a concurat şi românul Paul Negoescu, cu primul său lungmetraj, "Vacanţă în Thailanda".

NOIEMBRIE

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma a avut ca mare câştigător filmul "Marfa Girl", regizat de Larry Clark. Totodată, premiul Marc'Aurelio pentru cea mai bună interpretare feminină a revenit actriţei Isabella Ferrari ("E la chiamano estate"). Trofeul corespondent din secţiunea masculină a revenit actorului Jeremie Elkaim ("Main dans la main"), iar Paolo Franchi a fost desemnat cel mai bun regizor ("E la chiamano estate"). Premiul special al juriului a revenit peliculei " Ali ha gli occhi azzurri", de Claudio Giovannesi, iar trofeul la categoria cel mai bun scenariu a fost câştigat de Noah Harpster şi Micah Fitzerman-Blue, pentru filmul "The Motel Life".

DECEMBRIE

Lungmetrajul "Amour", de Michael Haneke, a fost marele câştigător al celei de-a 25-a ediţii a galei Academiei de Film Europene. Astfel, cel mai recent film regizat de Haneke s-a impus la categoriile "cel mai bun film", "cel mai bun regizor", "cea mai bună actriţă" (Emmanuelle Riva) şi "cel mai bun actor (Jean-Louis Trintignant).

La aceeaşi gală, "Superman, Spiderman sau Batman", de Tudor Giurgiu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european al anului 2012.

De asemenea, actriţa Helen Mirren a fost recompensată cu premiul pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale, în timp ce regizorul Bernardo Bertolucci a primit premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate.

 

Potrivit reprezentanţilor American Film Institute, cele mai bune 10 filme ale anului 2012 sunt "Zero Dark Thirty", un lungmetraj despre operaţiunea de capturare a teroristului Osama Bin Laden, comedia indie "Silver Linings Playbook", pelicula cu accente mitologice "Beasts of the Southern Wild", Argo", ce prezintă drama unor ostatici din Iran, lungmetrajul "Life of Pi", de Ang Lee, drama "Lincoln", de Steven Spielberg, comedia excentrică "Moonrise Kingdom", de Wes Anderson, musicalul "Les Misérables", lungmetrajul "The Dark Knight Rises", cel mai recent film din seria "Batman", şi thrillerul western "Django Unchained", regizat de Quentin Tarantino.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici