Egiptul va cere oficial Germaniei retrocedarea bustului lui Nefertiti

Egiptul va cere oficial retrocedarea bustului lui Nefertiti, o capodoperă a artei egiptene din perioada faraonilor, expus în prezent într-un muzeu din Berlin, a anunţat, duminică, Zahi Hawass, directorul Consiliului Suprem al Antichităţilor Egiptene.

588 afișări
Imaginea articolului Egiptul va cere oficial Germaniei retrocedarea bustului lui Nefertiti

Egiptul va cere oficial Germaniei retrocedarea bustului lui Nefertiti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zahi Hawass "va convoca o şedinţă extraordinară pentru a analiza formalităţile necesare pentru a cere oficial retrocedarea bustului", se afirmă într-un comunicat publicat după discuţiile purtate de responsabilii egipteni cu Friederike Seyfried, directoarea Muzeului Egiptean şi a Colecţiei de papirusuri din cadrul Neues Museum din Berlin.

Bustul lui Nefertiti, cu o vechime de aproximativ 3.400 de ani, a fost descoperit în 1912 în sudul Egiptului de arheologul german Ludwig Borchardt. Egiptul a cerut retrocedarea lui, fără a avea însă succes, încă din anii 1930.

Zahi Hawass a declarat că, după ce a fost descoperită, statueta a fost acoperită cu argilă pentru a trece neobservată şi a fost trimisă cu un vapor în Germania.

În opinia lui Hawass, Ludwig Borchardt a minţit atunci când a scris în documentele de transport că bustul era din ghips şi aparţinea unei prinţese regale, "ştiind foarte bine că era vorba de o statuetă din calcar a reginei Nefertiti".

Această strategie "dovedeşte faptul că Borchardt a făcut această descriere cu scopul ca Germania să păstreze statuia", a declarat Zahi Hawass.

"Aceasta confirmă informaţiile noastre potrivit cărora statueta a părăsit Egiptul într-o manieră lipsită de etică, fiind o dovadă de fraudă şi înşelătorie din partea Germaniei în acea perioadă", a adăugat Zahi Hawass. Faptul că Ludwig Borchardt a ascuns statuia timp de 10 ani înainte de a o expune în public reprezintă o altă dovadă a scoaterii ilegale a bustului din Egipt, a adăugat aceeaşi sursă.

În schimb, oficialităţile din Berlin susţin că achiziţia s-a făcut pe cale legală, în 1913, insistând asupra pericolelor care implică deplasarea unei sculpturi "fragile".

Friederike Seyfried a prezentat cu ocazia acestor discuţii un document care dovedeşte, în opinia autorităţilor germane, că scoaterea statuii din ţara ei de origine a fost legală.

Bustul este expus de pe 17 octombrie la Neues Museum din Berlin, în celebra "Insulă a muzeelor" din capitala germană. Bustul a fost expus pentru prima oară în public în 1924, înainte de a fi transferat la Muzeul Egiptean din Berlinul de Vest.

În afara bustului lui Nefertiti, Egiptul cere restituirea altor opere de artă, precum celebra Piatră din Rosetta, care a permis descifrarea hieroglifelor, expusă de peste 200 de ani la British Museum din Londra.

În octombrie, Egiptul a obţinut de la Luvru restituirea a cinci fragmente de picturi murale vechi de peste 3.000 de ani, după ce a anunţat în mod public că îşi va suspenda pe termen nelimitat colaborarea cu celebrul muzeu francez, până când aceste piese vor fi returnate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici