Video Elena Băsescu, numită "doamna Ceauşescu" în Parlamentul European - VIDEO

Eurodeputatul PDL Elena Băsescu a susţinut, luni seară, un discurs în plenul PE pe tema "Dreptul la informare în cadrul procedurilor penale" preşedintele de şedinţă adresându-i-se, la final, cu apelativul "doamna Ceauşescu".

6358 afișări

Eurodeputatul S&D Miguel Angel Martinez Martinez, cel care conducea şedinţa de plen, s-a corectat însă imediat, folosind numele corect al Elenei Băsescu.

Evenimentul s-a produs după ce Elena Băsescu a luat cuvântul prin procedura intervenţiilor spontane în dezbaterea cu tema "Dreptul la informare în cadrul procedurilor penale", din plenul PE.

Ea a apreciat că legislaţia în materie penală din statele membre trebuie să ia în calcul totalitatea drepturilor care decurg din cetăţenia europeană.

"Susţin furnizarea unui exemplar al listei de drepturi fiecărei persoane arestate sau reţinute", a declarat Elena Băsescu, apreciind că această categorie nu beneficiază de nivelul minim de informare.

"Vă mulţumesc doamna Ceauşescu", a spus preşedintele de şedinţă corectându-se însă imediat şi folosind apelativul "doamna Băsescu". El a vorbit în limba maternă, spaniolă, iar serviciul de traducere nu a menţionat greşeala limitându-se la a traduce: "Mulţumesc". Aceasta a fost a patra dintre cele cinci intervenţii susţinute, luni, în plenul PE de Elena Băsescu.

Elena Băsescu a luat cuvântul, luni, în dezbaterile cu temele "Obstacolele din calea comerţului şi a investiţiilor", "Dreptul la informare în cadrul procedurilor penale", "Procedura unică de solicitare a unui permis de şedere şi de muncă", "Ordinul european de protecţie" şi "Revizuirea cadrului financiar multianual pentru a răspunde nevoilor de finanţare suplimentare ale proiectului ITER".

Eurodeputatul spaniol s-a mai făcut remarcat în plenul PE prin exprimări de culoare în februarie 2010. El a mimat atunci un număr de magie la o reuniune prezidată de Adrian Severin, explicând că a auzit că în România oamenii sunt atacaţi energetic şi că încearcă, prin magie, să primească dreptul de a lua cuvântul.

Evenimentul s-a petrecut la Parlamentul European, în cadrul reuniunii de coordonare a socialiştilor şi democraţilor europeni pe afaceri externe, prezidată de Adrian Severin la acea vreme, în calitate de vicepreşedinte al grupului pe probleme de politică externă. Evenimentul a fost relatat ulterior de persoane care au luat parte la întâlnire.

Potrivit acestora, eurodeputatul spaniol Miguel Angel Martinez Martinez, care dorea să ia cuvântul, a avut senzaţia că Severin nu l-a observat când a cerut să i se dea dreptul de a vorbi.

Martinez Martinez s-a ridicat de pe scaun, a venit în faţa sălii şi a început să imite gesturile unui magician, mimând că ar avea în mână o baghetă. Eurodeputatul şi-a explicat gestul făcând referire la scandalul din România legat de "flacăra violetă". El le-a spus colegilor săi că a aflat că în România oamenii sunt atacaţi energetic prin magie şi că încearcă şi el în acest fel să îl convingă pe Adrian Severin să îi dea cuvântul.

Eurodeputaţii au început să râdă, alături de Severin, care avea cravată mov şi care i-a spus lui Martinez Martinez că se simte protejat, după care i-a dat cuvântul. Gestul spaniolului nu a constituit o ofensă, ci o glumă, astfel că nimeni nu s-a simţit jignit, au mai precizat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici