Experiment: Sonda spaţială Dart a NASA a schimbat traiectoria unui asteroid

Agenţia spaţială americană susţine că recenta sa încercare de a devia traiectoria unui asteroid a fost un succes, scrie BBC.

640 afișări
Imaginea articolului Experiment: Sonda spaţială Dart a NASA a schimbat traiectoria unui asteroid

Experiment: Sonda spaţială Dart a NASA a schimbat traiectoria unui asteroid

Oamenii de ştiinţă au confirmat acum că orbita unui asteroid cu diametrul de 160 de metri, cunoscut sub numele de Dimorphos, a fost modificată atunci când sonda Dart l-a lovit frontal luna trecută.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au efectuat măsurători folosind o serie de telescoape spaţiale şi terestre.

Misiunea a fost concepută pentru a testa o potenţială strategie de apărare a Pământului împotriva obiectelor spaţiale ameninţătoare.

Realizarea dovedeşte că o astfel de idee ar putea funcţiona, cu condiţia să fie iniţiată suficient de devreme şi ca ţinta să nu fie prea masivă.

"Această misiune arată că NASA încearcă să fie pregătită pentru orice ne-ar putea oferi Universul", a declarat Bill Nelson, administratorul agenţiei.

"Cred că NASA a dovedit că suntem serioşi în calitate de apărători ai planetei", a declarat el reporterilor.

Agenţia spaţială a publicat marţi o serie de date în sprijinul evaluării sale, inclusiv noi imagini de la Telescopul spaţial Hubble şi de la o mică navă spaţială italiană care s-a aflat la o distanţă de aproximativ 50 km de impact.

Testul de redirecţionare a avut loc la aproximativ 11 milioane de km de Pământ.

În cadrul acestuia, satelitul NASA, de mărimea unui frigider, a intrat direct în Dimorphos cu 22.000 km/h.

Roca spaţială orbitează în jurul unui obiect mult mai mare numit Didymos. Înainte de impact, Dimorphos a avut nevoie de 11 ore şi 55 de minute pentru a parcurge un circuit în jurul Didymos.

Dovezile telescopului indică acum că această perioadă orbitală a fost redusă la 11 ore şi 23 de minute - o schimbare de 32 de minute. Acest lucru corespunde deplasării lui Dimorphos mai aproape de Didymos cu "zeci de metri".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici